Anders Thoré från PRO och Åsa Lindhagen (MP). Foto: Saga Berlin/SVT/Lieselotte van der Meijs

Starka reaktioner efter reportaget om de hemlösa pensionärerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s reportage om hemlösa pensionärer i Stockholm har reaktionerna blivit mycket starka, både från ansvarig politiker i Stockholm och från PRO.

– Jag tror att det finns en allmän bild i samhället och myndigheter att som pensionär har man livet tryggat och att man kan flytta in på ett äldreboende vid behov. Men så ser ser inte verkligheten inte ut, klasskillnaderna finns kvar efter pensionen och ökar till och med, säger Anders Thoré, sakkunnig Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Efter SVT:s reportage om hemlösa pensionärer som lever i Stockholm och sover på tunnelbanan, kräver Pensionärernas riksorganisation, PRO att det ska byggas fler äldreboende.

– Det behövs betydligt fler äldreboenden, antalet platser har minskat betydligt, men det behövs också bostäder där äldre har råd att bo, säger Anders Thoré.

”Man blir oerhört berörd”

Även i Stockholms stadshus har reportaget väckt reaktioner. Liberalerna menar att den styrande majoriteten inte planerat tillräckligt väl för att ordna bostäder för äldre hemlösa, och att de dessutom lagt ned för många äldreboenden.

– Majoriteten har gjort ett dubbelfel. De har förlitat sig alltför mycket på att äldre människor ska bo kvar längre hemma, men de har inte hittat ordentliga lösningar för att hjälpa de allra mest utsatta – de äldre som inte har ett hem att bo kvar i, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) medger att man behöver göra mycket mer för de äldre och säger att man skjutit till fem miljoner kronor särskilt för att ta fram boenden för äldre.

– Man blir oerhört berörd särskilt när det är äldre som inte har ett fast boende och sover på pendeltåg. Vi ser ju att hemlösheten generellt minskar i Stockholm men när det gäller just äldre så behöver vi göra mycket mer, säger Åsa Lindhagen.

”Tak över huvudet-garanti”

Men socialborgarrådet Åsa Lindhagen garanterar att ingen pensionär ska behöva vara hemlös.

  – Vi gör satsningar, där ”bostad först” är en jätteviktig ny insats i Stockholm, som handlar om att man ska få en lägenhet direkt. Stöd och hjälp direkt, säger Åsa Lindhagen.

Då lovar du att pensionärerna ska få det?

– Det är klart att ingen hemlös pensionär ska leva på det här sättet. Man ska få stöd och hjälp av socialtjänsten, punkt. Vi har en tak över huvudet-garanti. Det finns insatser men vi når inte alltid människor och där behöver vi fundera på vad vi kan göra bättre. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.