Premiär för ny cykeltävling

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen gick den stora proffs- och motionstävlingen Velothon av stapeln för första gången i Stockholm.

Över tretusen cyklister tävlade på banan som sträcker sig från Gärdet mot Nynäshamn, genom Nacka, Tyresö och tillbaka till Stockholm via Haninge och Huddinge. De tre starttiderna inkluderade en kort sträcka, en lång och en proffstävling.

– Dagen har varit bra, tycker jag. Jag har precis pratat med några deltagare som cyklade den korta banan, och de tyckte att det hade gått fint. Det går såklart alltid att göra saker och ting bättre, men så är det ju alltid, säger Milla Jonsson, ansvarig för teamledarna – Velothon Stockholm.

Cykeltävling skapar konflikt

Är det något särskilt som hade kunnat fungera bättre?

– Nej, inte alls på det viset, hittills har det fungerat bra och alla står på sina platser. Men vi får göra en utvärdering efter dagen och se hur allt har gått, menar Milla Jonsson – som hoppas att tävlingen kommer att kunna genomföras i Stockholm även framöver.

Velothon Stockholm är en av åtta i Velothonserien i världen.

– Det unika med tävlingarna i serien är att det både är proffs och motionärer på samma bana, säger Petter Ericson Hållén, pressansvarig under Velothon Stockholm.

Påverkade trafiken

Dag Hammarsköld väg och Djurgårdsbrunnsvägen spärrades av i samband med tävlingen. Andreas Zeijlon, som är trafikingenjör vid trafikkontoret, åkte runt med bil i området för att se över trafiksituationen, men upplevde att den var ungefär som förväntad. Det var främst vid de punkter där vägen korsade banan som det kunde ta tid att köra igenom.

– Folk ringer och frågar hur de ska ta sig till platser, men det är på en ganska normal nivå för den här typen av evenemang, säger Sandra Sigebrant, till SVT Nyheter Stockholm, kommunikatör – trafikkontoret.

Olycka rapporterad

En fotgängare ska ha blivit påkörd av en bilist i Nynäshamn i samband med tävlingen strax innan klockan 13 på fredagseftermiddagen. Personen fördes till sjukhus, men ingen fick några allvarliga skador.

– Det har ringt ganska många till oss på ledningscentralen. Det finns ju information om detta på arrangörens sida. Folk har väl inte vetat om det innan de insett att det är avstängningar idag, säger Sven-Erik Olsson som är informatör på polisens ledningscentral.

Slovensk vinst

I proffsloppet blev det en hård spurt. Efter 182 kilometer på vägarna i och runt om Stockholm drog slovenske Marko Kump det längsta strået och vann premiärloppet. Slovenen var tätt följd av norske Daniel Hoelgaard och polske Grzegorz Stepniak, som slutade två och trea. Bäste svensk för dagen blev Jonas Ahlstrand som slutade på sjätteplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykeltävling skapar konflikt

Mer i ämnet