Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommunalpolitiker står nära väljarna, så det är en viktig relation”, säger Valeriya Mechkova, bitr. unviersitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: SVT

Statsvetaren: ”Politiker har ett ansvar att svara på frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Då och då händer det att politiker inte vill ställa upp på intervju eller svara på journalisternas frågor. Hur allvarligt är det och vad betyder det för demokratin?

Valeriya Mechkova, som är biträdande universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och har forskat om ansvarsutkrävande, ger sin syn på saken.

I en demokrati ska medborgare kunna utvärdera hur väl politiker sköter sina jobb och på sikt rösta bort dem som man anser misssköter sin mandat. Och första steget till det är kunskap om vad politikerna gör och varför. Det menar Valeriya Mechkova.

– Forskare är överens om att ansvarsutkrävande har ett centralt demokratiskt värde i en representativ demokrati som Sverige.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet