Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Österåkers kommun ville titta på kvaliteten på LSS-verksamheten, men har inte pratat med en enda brukare. Hör kommundirektören Staffan Erlandsson. Foto: Tomas Blidman/SVT

Följer inte lagen och saknar riktlinjer – Österåkers egen granskning av LSS visar på flera brister

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av LSS i Österåker, där vi följt Tims fall, valde kommunen att beställa en utredning av hur verksamheten fungerar. Rapporten visar på flera brister när det kommer till exempel rutiner uppföljning och riktlinjer.

– Det är en ynnest att få bli granskad. Det finns ett antal områden som vi behöver utveckla, säger Staffan Erlandsson som är kommundirektör i Österåker.

Den externa granskningen av Österåkers LSS-verksamhet visar att kommunen brister på flera punkter. Bland annat visar rapporten att det saknas riktlinjer för att erbjuda och upprätta individuella planer. Österåkers kommun brister också i att följa lagstiftningen som säger att insatser ska vara varaktiga och samordnade.

– Vi behöver vässa vårt interna arbete. Det arbetet är redan på gång, säger Staffan Erlandsson.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Har inte pratat med brukare

Kommunens egna granskning har bland annat tittat på hur brukarinflytandet fungerar, men man har inte intervjuat eller pratat med någon brukare.

– Det är under all kritik. Revisorerna borde prata med dem som drabbas, säger Johan Agge, oppositionspolitiker för Roslagspartiet.

Kommundirektör Staffan Erlandsson är den som beställt rapporten och han håller inte med om kritiken.

– Revisorerna har fått fria händer och de har valt att göra den här avgränsningen. Det har jag inga synpunkter på, säger han.

Ansvarig politiker vill inte svara på frågor

En kritik i rapporten är att ansvariga politiker delegerar för många frågor till kommunens tjänstemän. När SVT vill ställa frågor till vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Kjellman (L) som är den politiker med högsta ansvaret för LSS i Österåker, svarar hon att hon hänvisar till – tjänstemännen.

– Det har varit mycket kritik av hur LSS fungerar i Österåker och att då ducka att svara på frågor är inte ok, säger Johan Agge, Roslagspartiet.

Tim är fortfarande utan stöd

Tim Engström som SVT följt, har fortfarande inte fått tillbaka det LSS-stöd som han hade tidigare. Hans mamma Anita Engström beskriver hur han blir allt sämre och inte klarar av att ta sig ut eller sköta sin hygien.

– Det är märkligt att de gör en granskning av LSS utan att prata med oss som inte är nöjda, säger Anita Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet