Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kurvan över antalet LSS-insatser i Österåker har störtdykt under de senaste tio åren. Foto: Tomas Blideman/SVT

SVT granskar: Kraftig minskning av LSS-insatser i Österåkers kommun

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2015 har allt färre haft LSS-insatser i Österåkers kommun. På mindre än tio år har kurvan störtdykt.

– Att just Österåker fallit så snabbt, det är intressant, det är skrämmande, säger Anna Brandström, vice ordförande i Svenska Downföreningen.

SVT Nyheter Stockholm fortsätter att granska hur LSS fungerar i Österåkers kommun. Vi kan idag berätta att andelen personer som har LSS-insatser i kommunen minskat med nästan 20 procent sedan 2015. Det placerar Österåker i botten av länets kommuner tillsammans med grannkommunen Vallentuna.

”Man flyttar ifrån kommuner där LSS fungerar dåligt”

Svenska Downföreningen har många medlemmar som drabbats av indragna LSS-insatser och är ett av många förbund som hört av sig till SVT efter att vår granskning började. Från förbundet tror man inte att det handlar om att behovet av LSS-insatser minskat.

– Vi ser att man ibland flyttar ifrån kommuner där LSS fungerar dåligt, men den troligaste förklaringen är att kommunen antingen dragit in insatser för människor som haft dem tidigare eller låter bli att bevilja nyansökningar. Antagligen är det en kombination av alla dessa som bidrar till siffrorna, svarar Anna Brandström, vice ordförande på Svenska Downföreningen.

SVT har flera gånger sökt ordförande i vård- och omsorgsnämnden utan att få en intervju. Kommunen har dock meddelat att de ska återkomma via mejl.

Österåker ligger i botten av länets kommuner tillsammans med Vallentuna. Källa: Kolada. Foto: SVT Grafik

28-årige Tims framtid oviss

SVT har i sin granskning vi följt 28-årige Tims situation som utan förvarning blev av med sin LSS. Just nu bor han i en lägenhet som han fått via socialtjänsten. Men han har bara fått ett korttidskontrakt och vad som händer efter det vet han inte.

– Om det här är goda levnadsvillkor vill jag inte veta vad dåliga levnadsvillkor är, säger han.

Ta del av SVT:s granskning i videon.

Fotnot: I en tidigare version av texten stod det att minskningen gällde antalet personer. Det är rättat till andelen personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.