Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör det inspelade telefonsamtalet med vård- och omsorgsnämndens ordförande i Österåker, Monica Kjellman: ”Jag hade tänkt vara lite ledig”. Foto: SVT/Liberalerna

Ansvarig politiker i Österåker ställer inte upp på intervju: ”Hade sett fram emot att vara lite ledig”

Uppdaterad
Publicerad

Tim Engström, 28, i Österåker lever med flera diagnoser och klarar sig inte själv. Trots det drog kommunen in hans LSS-stöd. Och när SVT ringer upp vård- och omsorgsnämndens ordförande i kommunen, Monica Kjellman (L), vill hon inte ställa upp på en intervju. Trots att hon är ansvarig för LSS-verksamheten.

– Jag ställer inte upp på sådant här, säger hon och avslutar samtalet.

En tredjedel av alla LSS-ansökningar avslås enligt Autism Sveriges medlemsundersökning. För Tim i Österåker har det uteblivna fullvärdiga stödet lett till ett isolerat liv, där han inte ens får sina grundläggande behov uppfyllda.

Oppositionen kritisk mot hanteringen

Sofia Almgren är kommunalråd i opposition för Socialdemokraterna i Österåker. Hon har själv suttit i vård- och omsorgsnämnden och är kritisk till att ordförande Monica Kjellman (L) inte ställer upp på någon intervju.

– Det här handlar om att man inte vill behöva ta ansvar Det är faktiskt vårt uppdrag som förtroendevalda att uttala oss och stå för de beslut som fattas, säger Sofia Almgren (S).

– Jag har en magkänsla av att det är fler som får avslag nu, säger hon.

Vill utreda avslagen

Enligt en rapport från Socialstyrelsen minskar både antalet insatser och omfattningen på dem. De fastslår att det skiljer sig mycket mellan landets olika kommuner. I ett trettiotal kommuner avslogs minst hälften av LSS-ansökningarna 2022.

För att få mer underlag har Socialdemokraterna i Österåker lagt en motion till kommunfullmäktige om att Socialförvaltningen ska utreda hur många avslag som görs kopplade till LSS.

– Vi vill se om avslagen har ökat i Österåker, och i sådana fall, vad det beror det på, säger Sofia Almgren (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Sofia Almgren (S) reagerar på att vård- och omsorgsnämndens ordförande i Österåker, Monica Kjellman (L) inte ställer upp på någon intervju. Foto: Tomas Blideman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim – stödet som försvann

Mer i ämnet