Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michaela Fletcher (M) har nu initierat en extern utredning av kommunens LSS-hantering. Foto: Christine Olsson/TT

Efter SVT:s granskning: Österåker tillsätter extern LSS-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Österåkers kommun tillsätter nu en extern utredning av kommunens LSS-hantering. Beskedet kommer efter SVT:s granskning av LSS i Österåker.

– Det är viktigt att medborgarna har förtroende för kommunens verksamhet, säger Staffan Erlandsson, kommundirektör, i ett pressmeddelande.

SVT har sedan september rapporterat om LSS-hanteringen i Österåker. I vår granskning har vi avslöjat att antalet personer med LSS-insatser i kommunen störtdykt. Vi har berättat om fall där familjer känt sig tvingade att flytta från kommunen för att få rätt hjälp och där personer blivit av med sina insatser trots att ingenting i deras behov förändrats.

Nu ska kommunen utreda LSS-hanteringen.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

”Med anledning av den senaste tidens medierapportering kring LSS har kommundirektören i dialog med Kommunstyrelsens ordförande gett ett uppdrag att en extern utredning av LSS-hanteringen ska genomföras. Utredningen kommer att göras av oberoende revisionsbyrå”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

”Viktigt att alltid vara korrekta i kommunikationen”

Under tisdagen meddelade oppositionen i Österåker att de inte längre har förtroende för Monica Kjellman (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Vårt förtroende för Monica Kjellman är förbrukat, säger Sofia Almgren som är oppositionsråd för Socialdemokraterna i Österåker.

Michaela Fletcher vill inte gå så långt.

– För mig är det viktigt att vi alltid är korrekta i vår kommunikation.

– Vi brukar ju inte ha synpunkter på andra partiers företrädare utan det här är en fördelning som är gjord. Det viktiga är att vi arbetar på ett rättssäkert sätt och att vi också vet på vems uppdrag vi arbetar nämligen kommuninvånarnas.

Hör Michaela Fletcher berätta om utredningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet