Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Micheala Fletcher (M) svarar nu på kritiken som riktats mot Österåkers LSS-hantering – både från experter och från personer som fått sina insatser indragna. Foto: TT/SVT

Kommunens högsta politiker nöjd med LSS-hanteringen

Uppdaterad
Publicerad

I vår granskning av hur LSS fungerar i Österåker har vi vid ett flertal tillfällen efterfrågat en intervju med vård- och omsorgsnämndens ordförande, Monica Kjellman (L). Efter att Liberalerna först velat svara på frågor via mejl hänvisar de istället till kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

– Eftersom jag är ytterst ansvarig och den bild som har förmedlats kanske inte är med sanningen överensstämmande känner jag att jag vill ta ett ansvar, säger hon.

Michaela Fletcher (M) menar kort och gott att LSS-hanteringen i Österåker fungerar bra och är rättssäker.

– De följer de lagar, regler och praxis som finns, säger hon.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Genom att gå igenom kommunens egen inrapporterade statistik har vi i vår granskning avslöjat att andelen personer med LSS-insatser i Österåker minskat med 18,4 procent mellan 2015 och 2022.

Michaela Fletcher (M) menar att Österåker inte sticker ut och att anledningen till minskningen bland annat kan vara att vårdhemmet Åkersbergahemmet stängde 1994.

– Då stängdes det och så övergick det i kommunens verksamhet. Redan då var människorna som fanns där och placerades på olika LSS-boenden gamla och det har gått 30 år sedan dess. Det kan finnas den förklaringen, säger hon.

Ansvarig politiker avböjer intervju

Vi vill också ha svar på varför Michaela Fletcher (M) tar intervjun och inte vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Kjellman (L).

– Eftersom jag är ytterst ansvarig och den bild som har förmedlats kanske inte är med sanningen överensstämmande känner jag att jag vill ta ett ansvar.

Vad är det du tänker har blivit fel?

– Tesen som förs fram mer eller mindre tydligt är att vi har lägst kommunalskatt och att det skulle vara anledningen till att någon eller några får avslag.

I vår rapportering är det dock enbart oppositionen i kommunen som menat att det finns ett samband mellan Österåkers kommunalskatt och uteblivna LSS-insatser.

Se intervjun med Michaela Fletcher i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet