Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Deras son har rätt till LSS-insatser som aldrig verkställs. – Om man skulle tänka på det här hela tiden skulle man gå sönder, säger hans mamma Magdalena. Foto: Tomas Blideman/SVT

Familjen från Österåkers kommun har beviljats LSS – som aldrig verkställs

Uppdaterad
Publicerad

SVT Stockholms granskning av hur LSS fungerar i Österåker fortsätter. Idag kan vi berätta om flera fall där personer drabbats av indragen- eller utebliven LSS. Några som drabbats är familjen Hindrikes.

– Kommunen tjänar miljoner på att inte verkställa insatserna, säger Tommy som är pappa till Jesper som beviljats både boende och daglig verksamhet.

SVT har länge granskat hur Österåkers kommun hanterar LSS-ärenden och har länge följt 28-årige Tim Engströms fall. Efter våra publiceringar har flera personer i Österåker hört av sig till oss och vittnat om liknande fall.

– Kommunen lägger över hela ansvaret till anhöriga, berättar Tommy Hindrikes vars son Jesper är i stort behov av LSS-insatser.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

För familjen Hindrikes är situationen annorlunda. Sonen Jesper har beviljade LSS-insatser från kommunen – men insatserna har inte kunnat verkställas.

Se reportaget om familjens situation i videon ovan.

”Fullt förtroende för våra tjänstemän”

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) säger till SVT att hon inte kan gå in i specifika ärenden med hänsyn till sekretesslagstiftningen. Hon är dock tydlig med att hon litar fullt ut på kommunens tjänstemän som fattar beslut.

– Jag har förtroende för våra tjänstemän och jag har förtroende för våra domstolar i de få fall där ärenden överklagas, säger hon till SVT.

Se intervjun med Michaela Fletcher i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Micheala Fletcher (M) svarar nu på kritiken som riktats mot Österåkers LSS-hantering – både från experter och från personer som fått sina insatser indragna. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet