Stockholm och Uppsala kan vara grönast i världen

Uppdaterad
Publicerad

Hela jordens befolkning får rösta

Världsnaturfondens Earth Hour har engagerat människor över hela världen att släcka för klimatet. I år fokuserar Earth Hour särskilt på städernas klimatpåverkan.

-Städerna är viktigast, för redan idag bor över hälften av jordens befolkning i städer och det är i städerna framtidens befolkningsökning kommer att ske. Hur vi gör i städerna är helt avgörande för hur vi ska klara att hantera klimatet, säger WWF Världsnaturfondens generalsekreterare Håkan Wirtén.

Earth Hour

Sjutton nominerade

Sjutton städer i sex länder är nominerade till Earth Hour City Challenge, bland dem San Francisco, Vancouver och New Dehli.

Både Stockholm och Uppsala är alltså med och kan med detta komma att krönas som grönast i världen.

Meriter

Uppsala är bland annat nominerat för ett ambitiöst klimatarbete som spänner över alla sektorer i staden.

För Stockholms del räknar juryn upp trängselskatterna, nya hållbara Järvastaden och den miljöanpassade Norra Djurgårdsstaden som meriter som lett till nomineringen.

Stockholms miljöborgarråd vill gärna framhålla stadens senaste beslut i bostadssektorn.

-Alla nya hus i Stockholm ska byggas i samma standard som passivhus, det gör att vi går längst i Sverige, förmodligen längst i världen med våra krav på klimatanpassning, säger Per Ankersjö (C).

Alla får rösta

Alla över hela jorden får rösta i City Challenge.

Den 19 mars vet vi om vi bor i världens grönaste stad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Earth Hour

Mer i ämnet