Foto: TT

Stockholm Pride på export till Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Medan Stockholm Pride pågår för fullt, blir situationen för hbtq-personer i andra länder allt tuffare. På initiativ från aktivister i Uganda kommer Stockholmsfestivalen att återvinnas i det afrikanska landet nästa vecka.

Det hela började med glidmedel. Eller snarare bristen på det.

– En vän var nere i Uganda och berättade att det var svårt att få tag på där. Det blev startskottet för ”I lube Uganda”, säger Tobias Lundqvist som driver en webbshop med sexleksaker.

Stockholm Pride 2015

För varje såld förpackning glidmedel skickades motsvarande till hbtq-aktivister i Uganda, smugglade i resväskor.

Ökat antal hatbrott

Homosexualitet har sedan länge varit olagligt i Uganda. År 2013 skärptes lagen så att hbtq-personer kunde dömas till livstids fängelse. Den lagen hävdes senare eftersom för få parlamentsledamöter var närvarande när den röstades igenom.

Trots det hade den strukna lagen en verkan: Hatbrotten mot hbtq-personer ökade dramatiskt.

”Viktigt att synas nu”

Nästa vecka arrangeras Pride i Uganda, för tredje året. Då har Tobias Lundqvist och hans kollega samlat ihop regnbågsprydda prylar från morgondagens parad – flaggor, hattar, glasögon och så vidare – som skickas ner till aktivisterna på plats.

Kan det inte ses som en provokation i ett land där homosexualitet är olagligt?

– Det här är inget svenskt initiativ och vi lämnar riskbedömningen till aktivisterna. I och med det är många lagförslag som ligger för behandling är det viktigt att hbtq-personer syns och hörs i debatten just nu.

”Räddar liv”

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att, som medmänniska, göra det. Det som är kul nu är att företag börjar engagera sig i det här. Tidigare var det bara privatpersoner, säger Tobias Lundqvist.

Jimmy Sserwadda flydde från Uganda till Stockholm för ett knappt decenium sedan, men jobbar fortfarande aktivt med hbtq-frågan i det gamla hemlandet.

– Jag tycker att initiativet är jättebra. Det kommer att rädda liv. Att skicka glidmedel och kondomer till människor kommer att minska risken för infektion. Personligen är mitt fokus på hälsan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet