”Hemlösa tvingades bort inför Obama-besök”

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösa tvingades bort från Stockholms innerstad under den amerikanska presidentens besök för att ge en ”sundare” bild av staden, larmar personer engagerade i de hemlösas situation.

Under Barack Obamas besök var gatorna rensade på folk och fordon för att bereda väg åt världens mäktigaste man. Foujan Rouzbeh, människorättsaktivist och initiativtagare till Soppkök Stockholm, menar att polisen dessutom har föst undan hemlösa, troligtvis för att inte visa upp det samhällsproblemet för Obama.

”En skam som påminner om den sociala rensning som pågick i diktaturens Kina inför Peking-OS” skriver hon på SVT Debatt.

– Jag tycker att det är oacceptabelt. Oberoende om det är inför ett statsbesök eller annat event, man kan inte sopa problemet under mattan, säger hon till SVT.

Rev boendeplatser längs vägen

Foujan Rouzbeh har själv fått händelsen återberättad för sig av en av Stockholms hemlösa, och har från stadens uppsökarenhet fått veta att hemlösa och EU-migranter började avhysas från gatorna redan i förra veckan – på grund av presidentbesöket.

Bilden bekräftas av en som arbetar på ett härbärge i centrala Stockholm.

– Vi har hört samma sak. Man rev olika områden längs med vägen, plockade bort platser där hemlösa bor. En av dem skulle komma hit och sova för natten, men fick lov att stanna ute eftersom han behövde bevaka sina saker, säger kvinnan, som inte vill få sitt namn publicerat.

Bekräftas från Socialförvaltningen

På Stockholms stad har man hört liknande uppgifter, men denna gång från polisens håll.

– En polischef informerade oss om att en bosättning vid Norrmälarstrand skulle bort i samband med detta, eftersom det var okända personer som uppehöll sig där. Dessutom är det olagligt att bosätta sig så i staden, säger Jorge Castellon på Socialförvaltningen.

Polisen: Upprörande

Men på Polisen säger man sig aldrig ha hört talas om detta och avfärdar påståendena.

– Det är upprörande och inte någonting vi ägnar oss åt vid statsbesök! Jag har jobbat ett antal år och har aldrig någonsin hört talas om att vi tar bort någon på grund av att denne saknar bostad, det sker över huvud taget inte, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Men vi har flera vittnesuppgifter som bekräftar detta?

– Det har i sådana fall inte skett på grund av att en person är hemlös. Däremot får ju människor flytta på sig om vi tänker spärra av, och då spelar det inte någon roll om den personen är hemlös, säger Lars Byström.

  • Det finns 34.000 hemlösa i Sverige, enligt statistik från 2011.
  • 4.500 av dem befinner sig i akut hemlöshet, att de inte har något ställe att sova på. De flesta är män  och missbruks- och beroendeproblem är vanligt. Många är födda utanför Sverige.
  • 5.600 hemlösa bor på olika institutioner och i kategoriboenden.
  • 13.900 har fått en långsiktig boendelösning. Bland dem många familjer.
  • 6.800 har eget ordnat kortsiktigt boende.
  • Cirka 400 barn och unga befinner sig i en gråzon mellan hemmet och samhällets vård och omsorg. Vanligast är att de är hemlösa på grund av en familjekonflikt och bor hos vänner och bekanta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Obama besöker Sverige

Mer i ämnet