Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läkaren Suzana Turkalj Pavlakovic menar att tidbrist leder till överförskrivning. Foto: SVT

Var tionde stockholmare äter sömnpiller

Uppdaterad
Publicerad

201 790 personer i Stockholms län hämtade ut mediciner mot sömnbesvär förra året. Nu vill Stockholms läkemedelskommitté minska förskrivningen och stoppa vissa mediciner helt.
– Det förskrivs på fel sätt, det är för stora förpackningar i upprepade uttag, säger Mats Ek vid läkemedelskommittén i Region Stockholm.

Av de fyra vanligast förekommande sömnmedicinerna så hämtade stockholmarna ut över 53 miljoner piller förra året. Piller som i vissa fall kan vara beroendeframkallande, ge allvarliga biverkningar och som går att missbruka för att få ett rus.

Region Stockholms läkemedelskommitté anser att det sker en överförskrivning och rekommenderar nu läkare att sluta skriva ut Propavan och Imovane – läkemedel som många stockholmare äter på daglig basis.

– Riskerna med att förskriva de här medicinerna överstiger nyttan och vi vill minska riskerna, säger ordförande Mats Ek.

Kommittén vill istället se ett skifte mot behandling med hormonet Melatonin och vid långvarig sömnstörning förespråkas även kognitiv beteendeterapi.

Läkarförbundet: ”Det finns inte tid”

Läkaren Suzana Turkalj Pavlakovic menar dock att det varken finns tid eller resurser för den förändring som kommittén vill se.

– Vi har inte tiden idag i primärvården att göra de här förändringarna, säger Suzana Turkalj Pavlakovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer