Stockholmarna Mats Hemming, Sara Daniels-May och Stina Svelander tycker alla tre att amorteringskravet har gjort avtryck i hushållsekonomin. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Stockholmarna har högst bolån i landet – men amorterar mest

Publicerad

Amorteringskravet har gett effekt, det slår Finansinspektionens rapport fast i en ny rapport om den svenska bolånemarknaden. Svenskarna lånar mindre och fler amorterar, trots det har svenskarna fortfarande stora skulder. Störst skulder har, inte helt förvånande, stockholmarna.

Den genomsnittliga bolånetagaren i Stockholm har nästan dubbelt så stora lån som den genomsnittliga låntagaren ute i landet, det visar Finansinspektionen (Fi) rapport om den svenska bolånemarknanden som presenterades på onsdagen. Samtidigt tjänar stockholmarna i genomsnitt 24 procent mer än övriga landet.

Fler amorterar efter hårdare krav

Rapporten visar också att det skärpta amorteringskravet som infördes 1 mars 2018 har fått hushåll med nya bolån att ändra sitt beteende. Det gäller framför allt äldre och ensamstående som väljer att köpa billigare bostäder. Främst är det låntagare i Stockholm och Göteborg som känner av effekten av det skärpa amorteringskravet. Rapporten visar också att stockholmarna amorterar mest av sin disponibla inkomst jämfört med övriga landet.

Idag beräknas genomsnittsskulden per hushåll i Stockholm vara 3 088 485 kr. Men då är även andra konsumtionslån inräknade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.