Foto: TT

Uppgifter till SVT: 12-åriga flickan var ute med hunden när hon sköts ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

En 12-årig flicka sköts ihjäl i Norsborg i Botkyrka natten till söndagen.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter var flickan ute med hunden.

– Vi hämtade in ett antal personer för förhör i går. Vi vet att det var flera personer vid den här platsen som vi måste tala med, säger Palle Nilsson som är tf biträdande regionpolischef i Stockholm.

Polisen håller på att lägga ihop ”pusslet” om dödsskjutningen i Botkyrka, berättar Palle Nilsson.

Teknisk bevisning har samlats in, bland annat en övervakningsfilm från McDonalds, och flera personer har kallats in till förhör.

Polisen är särskilt intresserade av en vit bil av kombimodell och uppmanar att de personer som har uppgifter om detta ska kontakta polisen. Tidigare var det sagt att det kunde röra sig om en vit skåpbil.

Polisen vill inte kommentera vem som var skyttarnas måltavla.

– Så här tidigt i en utredning ska vi inte gå ut med så mycket information, för det kan förstöra utredningen. Men det är bland annat den delen man tittar på, säger Palle Nilsson i SVT:s Morgonstudion.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter var flickan ute med hunden och skulle åka och bada med sina vänner dagen efter. När polisen larmades till platsen var klockan halv fyra på morgonen.

Kan ha kopplingar till kriminellt nätverk

Enligt uppgifter till Expressen ska måltavlorna ha varit två män från ett kriminellt nätverk och flickan ska ha träffats av en förlupen kula.

Polisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi uttalar oss inte om det. Generellt sett har den här typen av skjutningar kopplingar till kriminella nätverk, men vi går inte in på hur det är i just det här fallet, säger Palle Nilsson till SVT Nyheter.

Han fortsätter:

– Risken för att en ”tredje man” drabbas av det här är fortfarande väldigt låg i ett land som Sverige. Däremot har det ökat något de senaste åren, säger Ardavan Khoshnood, specialistläkare i akutsjukvård och kriminolog.

Enligt Palle Nilsson är det ett 30-tal personer som är våldsdrivande i Stockholmregionen och dessa ska ha kopplingar till kriminella nätverk.

– De här personerna står bakom den stora delen av utpressningar, rån, narkotikaförsäljningar, skjutningar, sprängningar och mord i regionen, säger Palle Nilsson.

Kyrka håller öppet

I helgen upprättades en minnesplats vid bensinstationen på Sankt Botvids väg 3 av kommunen, som också öppnat en stödtelefonlinje på numret 08-53061630.

Under måndagseftermiddagen kommer Ljusets kyrka i Hallunda hålla öppet för samtal och stöd med anledning av händelsen.

Se intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.