Så kan polisens DNA-arbete med Linköpingsmordet vägleda stockholmspolisen. Kalla falls gruppchef Ulrika Jarnemark berättar. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Stockholmspolisen storsatsar – ska lösa fler kalla mordfall

Uppdaterad
Publicerad

Dna-träffar i internationella släktforskningsregister blev avgörande för att lösa dubbelmordet i Linköping. Nu hoppas Kalla fall-gruppen vid Stockholmspolisen att fler olösta mord ska klaras upp även när personalstyrkan fördubblas.

Efter en lagändring 2019 tillåts polisen numera söka efter dna från släktingar till misstänkta gärningspersoner. Men än så länge har det gått trögt att lösa brotten med den här metoden.

– Vi har i cirka tio fall begärt att få göra så kallad familjespårning, men inte ett enda fall har hittills blivit löst i Stockholm, säger Ulrika Jarnemark chef för Grova brott 3 på Stockholmspolisen.

Kalla Fall-gruppen förstärker och blir dubbelt så många

På Kalla fall-avdelningen jobbar sedan januari 2019 fyra medarbetare på heltid med att lösa gamla mord. Nu förstärks gruppen med ytterligare utredare och analytiker, totalt kommer nio personer att arbeta här.

– Anställer man fler så är ju såklart förhoppningen att vi ska fördubbla resultatet, säger hon.

Vill lära av Linköpingsfallet

Kalla Fall-gruppen, som officiellt kallas för Grova brott 3, har cirka 200 olösta fall. De äldsta är från 1985. Det senaste fallet är från september 2019. För att brottet ska hamna på deras bord krävs att alla tänkbara åtgärder i ärendet utretts. Linköpingsfallet kan bli vägvisande för hur den nya förstorade gruppen i Stockholm ska arbeta. Hör Ulrika Jarnemark berätta om det i videon.

Så definierar polisen ett kallt fall

Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord eller dråp.

Fallet är ouppklarat eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen trots att vi har gjort allt som vi har bedömt skulle kunna lösa fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.