Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, räknar med att hemtesterna ska kunna komma igång igen i mitten av nästa vecka. Foto: TT/SVT

Paus för hemtest för covid-19 – 16 000 står i kö

Uppdaterad
Publicerad

Just nu går det inte att beställa hemtest för pågående covid-19, skriver Region Stockholm. Orsaken är att så många vill göra testet att det bildats en kö av folk som väntar på test. Därför gör man nu en paus i fyra dagar.

Allt fler vill testa sig för pågående covid-smitta och vården hinner inte längre med. Kön med folk som väntar på svar på sina hemtester har vuxit och just nu är det 16 000 prover som ska ”betas av”, enligt Region Stockholm.

– Mitt viktiga råd är att stanna hemma om du har symtom även om du just nu inte kan provta dig, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Region Stockholm.

– När möjligheten öppnar igen är det viktigt att bara beställa prov om du har symtom eller uppmanas till provtagning av vården.

Hör Elda Sparrelid berätta om vad pausen av hemtesterna innebär i videon ovan.

Gäller inte drive-in

Bokning av hemtester pausas därför i fyra dagar, men man kan fortfarande boka självtestning via drive-in men det kan uppstå brist på tider. Provtagningen i vården eller på särskilda boenden för äldre påverkas inte.

Karolinska universitetslaboratoriet försöker nu stärka kapaciteten så man ska kunna klara fler tester framöver.

Under vecka 43 analyserades 37 540 tester för pågående covid-19. Av dessa var 8,4 procent provsvar positiva, en markant ökning jämfört med veckan före.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.