Manifestation på Sergels torg. Foto: Läsarbild

Stor manifestation på Sergels torg

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen hålls en manifestation på Sergels torg till minne av att palestinier förvisades i och med staten Israels bildande för 70 år sedan.

I dag är det den så kallade nakbadagen, också kallad katastrofdagen. En dag då palestinier minns och hedrar de som förvisades, från nu israelisk mark, i och med staten Israels bildande 1948. Flera organisationer valde att uppmärksamma den här dagen på Sergels torg, mitt i centrala Stockholm med en manifestation.

– Vi vill visa palestinier i Sverige att vi kommer ihåg och stöder dem i deras kamp och längtan efter frihet. Vi kommer att hålla en värdig manifestation, där vi håller tal, läser dikter och spelar musik, säger Yvonne Fredriksson projektsamordnare på Palestinagrupperna i Sverige.

Arrangörer bakom manifestationen, tillsammans med Palestinagrupperna i Sverige, är Palestinagruppen i Stockholm och Palestinska organisationer i Stockholm.

Hålls dagen efter dödligaste sammandrabbningen på flera år

Trots att manifestationen på Sergels torg sker dagen efter den dödligaste sammandrabbningen sedan Gazakriget 2014, så är varken de våldsamheterna eller de senaste sex veckornas protester längs gränsen mellan Israel och Gaza någon orsak till att manifestationen i Stockholm hålls.

– Nej, den här manifestationen har vi planerat länge. Den har inte att göra med våldsamheterna som sker på gränsen där nu. Vi bokade Sergels Torg för över ett halvår sedan för att det skulle vara ledigt för oss just idag, säger Yvonne Fredriksson.

Hur ser era säkerhetsförberedelser ut?

Vi har en kontaktperson inom polisen och patrullerande polis är såklart på plats och ser till att vi kan genomföra den här manifestationen. Vi har även meddelat alla arrangörer att säga till sina kontakter att det ska gå lugnt till, säger Yvonne Fredriksson.

Polisen bekräftar att det är en tillståndsgiven manifestation som får hållas mellan 17.00 och 21.00 denna tisdagkväll.

– Det är tillräckligt med poliser på plats och vi har självklart kommunikation med arrangörerna också. Det är inga som helst problem där. Det är väldigt lugnt, säger Eva Nilsson på regionledningscentralen i polisregion Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.