Bussar ska ersätta tågen mellan Nynäshamn och Märsta när linjen är inställd, enligt SL. Foto: TT arkivbild

Stora störningar i pendeltågstrafiken på fredagen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt personalbrist i pendeltågstrafiken i Stockholm på fredagen. Det leder till inställda avgångar och ersättningsbussar på vissa sträckor. Enligt SL är pendeltågstrafiken ”kraftigt reducerad” på fredagen.

Personalbristen på pendeltågen har påverkat trafiken under en stor del av veckan. Och problemen fortsätter på fredagen, då flera linjer får reducerad trafik.

Till exempel stannar inga pendeltåg vid Arlanda, vilket väntas pågå fram till klockan 22.15, och pendeltågstrafiken mellan Västerhaninge och Nynäshamn är helt inställd. Bussar kommer ersätta den inställda sträckan var 30:e minut men stannar ej vid Hemfosa, skriver SL på sin sajt.

Inställda avgångar förekommer mellan Upplands Väsby-Märsta. Tågen går var 30:e minut från Märsta och Rosersberg.

MTR: ”Planeringslucka”

Enligt MTR som kör tågen handlar personalbristen om den omdiskuterade nedskärningen av tågvärdar som tillfälligt stoppades i måndags.

– Vi ersätter tågvärdarna med en ny teknik på pendeltågen och enligt plan skulle vi ha gått igång med det på ett visst antal tåg i måndags. Men vi fattade beslut om att gå ner i omfattning eftersom Trafikverket ska presentera ett nytt planeringssystem, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig MTR pendeltågen.

– Det innebär att vi har en planeringslucka där många tågvärdar är inne i något annat som att utbilda sig till lokförare exempelvis.

Handlar det då om en planeringsmiss?

– Det är ju en planeringsfaktor men det är inte en miss eftersom vi har varit tvungna att göra om vår plan till yttre faktorer från Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.