Foto: SVT

Strejk hotar stockholmarnas sommarsopor

Uppdaterad
Publicerad

Sophämtarna hos det största renhållningsbolaget i Stockholm har gått ut i strejk. Ett gryningsmöte på torsdagen ska nu avgöra hur strejken ska gå vidare.

Under onsdagen bröt en strejk ut bland renhållningsarbetare i Stockholm. Konflikten handlar om att de snart ska få ett nytt löneavtal som arbetarna är rädda kommer leda till en generell lönesänkning.

– Vi har högre belastning och lägre löner. Nu kommer det att bli sämre, säger Peter Börjesson som arbetat som sophämtare i 20 år.

Sopstrejk i Stockholm
Peter Börjesson berättar att 15 kollegor slutat sin anställning. Foto: SVT

Samtidigt undersöker staden vilken krisplan man ska följa om konflikten fortsätter.

Flera områden berörs

I dagsläget är det ett 20-tal olika bolag som sköter avfallshanteringen i Stockholm. När ett hundratal sophämtare på Reno Norden gick ut i strejk på onsdagen innebär det stopp i sophämtningen för alla stockholmare som har sophämtning i säck och kärl i områdena Hässelby, Vällingby, Spånga, Tensta, Rinkeby, Bromma, Älvsjö, Vantör, Kungsholmen, Vasastan och Östermalm.

Men Stockholms stad kan inte uppge hur många hushåll det handlar om totalt.

– Just i dag berör det bara de som har hämtning en gång i veckan. Men om det fortsätter berörs även de som har torsdagshämtning, vilket är fler. Reno Norden har ett ansvar att lösa sophämtningen åt oss. Strandar förhandlingarna så har vi krisplaner, säger Katarina Johansson, enhetschef för avfallshantering på Stockholm vatten och avfall till TT.

Konflikten handlar i första hand om hur lönerna ska sättas efter den 1 oktober, då Reno Norden och Suez blir ensamma entreprenörer i staden.

”Vi viker oss inte”

– Det handlar om att arbetsgivaren vill sänka våra löner, vi ska göra mer för mindre pengar, säger Peter Börjesson, talesperson för sophämtarna som kör för Reno Norden, till P4 Stockholm. Vi viker oss inte. I princip hela Stockholm kommer att drabbas, säger Peter Börjesson.

Under eftermiddagen hölls möten mellan Reno Norden och sophämtarnas förhandlingsgrupp. Sophämtarna har nu ett antal olika förslag att ta ställning till och beslut ska tas vid ett möte som startade på torsdag morgon, innan skiftet börjar.

– Sopgubbarna ska rösta om det. Det kan finnas öppningar om att komma överens i morgon, säger en källa med insyn i förhandlingarna till TT.

Staden kan ställa ut containrar

Om konflikten fortsätter kan staden sätta ut containrar där stockholmarna får lämna sina sopor. Om inte Reno Norden kan sätta in ny personal, eller lösa konflikten finns även alternativet att ta in andra entreprenörer. Dock kompliceras det alternativet av att de nycklar som används till portar och soprum ofta inte är märkta. Staden har velat få till en nyckelinventering, vilket sophämtarna motsatt sig.

– Jag kommer göra allt för att minimera störningarna så mycket det går. Vi har mycket restauranger i gång och det här kan fort utvecklas till en sanitär olägenhet, säger Katarina Johansson.

Nycklarna en stridfråga

Strejkarna lyfter förutom lönefrågan ännu en stridsfråga. Arbetsgivarna vill att sophämtarna ska märka upp nycklar som de använder i sitt arbete, något som enligt renhållarna är ett sätt att ta bort yrkeskunskap som idag är exklusiv.

Läs mer: Hotet: Här kan sophämtningen stoppas

Även SVT Nyheter Stockholm har försökt nå Reno Nordens vd i Sverige Peter Ekholm men han har ej gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet