– Vi gör det här tillsammans allihop, säger Francisco Acosta, när SVT träffar honom efter morgonens möte. Foto: SVT

Strejkande sophämtare säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal sophämtare i Stockholm som gått ut i vild strejk säger nu upp sig. Beslutet togs kollektivt efter en omröstning vid en hamburgerrestaurang i Älvsjö, där sophämtarna samlades för ett möte.

Beslutet om att säga upp sig togs efter en omröstning bland de 50-tal kollegorna som under onsdagsmorgonen hade samlats i Älsvjö.

– Vi säger upp oss eftersom vi inte tänker gå med på någon lönedumpning. Vi gör det här tillsammans allihop, säger sophämtaren Francisco Acosta.

Varför väljer ni själva att säga upp er istället för att bli uppsagda?

– Det vet jag inte, det handlar om juridik som jag inte har koll på.

LÄS MER: Sopstrejken fortsätter – hämtningen släpar efter trots ersättningspersonal

Låsta positioner i sopkonflikten

Under tisdagen pågick dialog mellan de strejkande sophämtarna och arbetsgivaren där båda parterna kom med förslag på hur konflikten skulle lösas. Enligt ett pressmeddelande som arbetsgivaren Reno Norden skickade ut under tisdagen gick de med på att sophämtarna skulle få behålla sin lön mot att de arbetade 34,5 timmar per vecka i stället för dagens 29,5. Detta har inte sophämtarna gått med på.

– Det är ett jobb som sliter på kroppen. Min bild är att arbetsgivaren inte velat förhandla med oss alls, säger Francisco Acosta, som inte har något jobb att gå till nu när han sagt upp sig.

Har strejkat i en vecka

Det har nu gått en vecka sedan sophämtarna på renhållningsbolaget Reno Norden gick ut i strejk. Strejken är en så kallad vild strejk, som inte har fackligt tillstånd.

Sophämtarna är missnöjda med sänkta löner och en nyckelinventering som Reno Norden vill göra.

LÄS MER: Här är nycklarna till sopkonflikten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet