Stockholms läns landsting på Kungsholmen i Stockholm. Foto: TT

Varningar om strumpupphandling nådde aldrig landstingspolitikerna

Publicerad

Det fanns farhågor om Stockholms landstings upphandling med Onemed i den så kallade strumphistorien. Politikerna nåddes inte av varningtecknen utan det stannade hos tjänstemännen visar en extern utredning som DN tagit del av.

Hälso- och skjukvårdnämndens ledamöter hade slarviga underlag när de skulle fatta beslut om upphandlingen av förbrukningsmedel. Det visar den externa utredning som gjort av konsultfirman Decigo och som DN tagit del av.

Politiker fick inte helhetsbilden

I rapporten framkommer att varningar i strumpupphandlingen stannade inom förvaltningen och dåvarande förvaltningschefen fick inte reda på tveksamheterna i och runt upphandlingen, som skulle sänka kostnaderna för föbrukningsmedel. Det blev tvärtom mycket dyrare. Ett par ersättnngsstrumpor visade sig kosta flera tusen kronor i avtalet.

Läs mer: Det här är Strumpskandalen

Kostnaderna skenade

Redan under 2015 hade kostnaderna för leverenserna kostat en halv miljard kronor vilket SVT Stockholm var först med om att rapportera.

I rapporten framhåller man att politikerna i framtiden bör ta del av tjänstemännens riskbedömningar vid upphandlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strumpskandalen

Mer i ämnet