Foto: TT / SVT

Strumpskandalen kan granskas externt

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landstings kritiserade ”strumpavtal” bör granskas externt. Det kräver Socialdemokraterna efter de gångna dagarnas avslöjanden i SVT. Och ansvarigt landstingsråd säger inte nej.

I dag debatterades SVT:s avslöjanden om landstingets avtal med företaget Onemed i landstingsfullmäktige i Stockholm.

Fyra av nio kortdebatter i den timslånga frågestunden handlade på ett eller annat sätt om avtalet, som skrevs på fem år och skulle kosta en halv miljard. Men redan efter första året har det kostat skattebetalarna nästan hela beloppet – bland annat har landstinget köpt strumpor för 6.000 kronor per par.

Landstingsrådet Anna Starbrink (L) påmindes upprepade gånger om att hon själv uttryckt stark kritik mot avtalet – som tecknades av hennes politiska bundsförvanter i Alliansen 2014.

Kräver extern revision av hela affären

Flera av talarna tog också upp de senaste dagarnas avslöjanden i SVT, där det bland annat framkommit att landstinget lovat att tala väl om Onemed i kommande upphandlingar.

– Det är stötande, säger Erika Ullberg, gruppledare för Socialdemokraterna i landstinget, som under debatten krävde en extern revision av hela affären.

Ansvariga landstingsrådet Anna Starbrink (L) hänvisade till att sjukvårdsförvaltningen initierat en egen ”händelseanalys”, men ser gärna en extern utredning när den är klar i november.

– Jag ser positivt på det. Det är inte så lätt att granska sig själv så det kan verkligen behövas ett externt perspektiv också.

Ska framhålla ”de positiva erfarenheterna”

Anna Starbrink säger att hon själv inte tog del av det omdiskuterade så kallade avslutsavtalet med Onemed innan det skrevs under i slutet av augusti, men hon försvarar skrivningen om att Onemed kan använda landstinget som referens.

– Jag känner mig helt fri att fortsätta kritisera avtalets innehåll och samarbetet med Onemed.

Trots att ni skrivit under på att ni ska framhålla de positiva erfarenheterna?

– Det står ju där att de kan använda oss som referens...

Och att man ska framhålla de positiva erfarenheterna?

– Det står i avtalet att man kan använda oss som referens och att man då kan lyfta fram de positiva erfarenheterna. Det finns ingenting som hindrar oss från att lyfta fram de negativa erfarenheterna, de tror jag är väl kända, inte minst genom SVT.

Den exakta formuleringen i avtalet lyder: ”Beställaren godkänner att, i enlighet med vad som är brukligt i branschen, anges av Leverantören som referens och framhålla de positiva erfarenheterna av samarbetet mellan Beställaren och Leverantören”.

Vet du mer som SVT borde granska, om denna eller andra upphandlingar? Tipsa vår reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strumpskandalen

Mer i ämnet