Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer när Tobias Andersson tunnelborrmaskinspecialist, berättar om den specialbyggda borren Elektra. Foto: SVT/Kazhal Mohammadi

Superborren Elektra ska förse stockholmarna med el

Publicerad

Nu börjar arbetet med att bygga en ny stamnätstunnel för att säkra stockholmarnas elförsörjning. En specialtillverkad 240 meter lång borr, döpt till Elektra, kommer att skapa 13,4 kilometer lång tunnel under centrala Stockholm.

Den nya tunneln kommer att sträcka sig mellan Danderyd och Hammarby sjöstad. Arbetet kommer att ske mellan 50 till 100 meter under jorden och pågå dygnet runt i fyra år. Under arbetets gång kan det höras ett dovt ljud.

– Vi kommer att göra stomljudmätningar i folks hem för att underlätta för alla. För att hjälpa till kommer vi att erbjuda alternativa boenden, säger Tobias Andersson tunnelborrmaskinspecialist.

Program för att säkra elförsörjningen

Tunnelbygget är en del i det program för att framtidsäkra Stockholms elförsörjning som totalt kommer att kosta 13,5 miljarder kronor.

När tunneln står klar är den 13,4 kilometer lång och fem meter bred.

Under tiden arbetet pågår kommer det att höras ett dovt ljud. Foto: SVT
Borren är specialtillverkad just för att borra sig in under Stockholm. Foto: SVT
Per Eckemark, divisionschef på Svenska Kraftnät. Foto: SVT

– I den här tunnel kommer vi sen lägga ett kabelförband som kan transportera 2 400 megawatt elenergi. Det motsvarar ungefär försörjningen åtta gånger till en stad Västerås storlek, säger Per Eckemark divisionschef Svenska Kraftnät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.