Här kan du se de nya opinionssiffrorna för Stockholms län. Foto: Henrik Crona/SVT Grafik

Sverigedemokraterna rusar i opinionen i Stockholms kranskommuner

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Statistiska centralbyrån sin halvårsvisa partisympatiundersökning, som visar hur svenskarna skulle rösta om det vore val i dag. Siffrorna visar att Sverigedemokraterna rejält har ökat sitt stöd i Stockholms län – exklusive Stockholms stad – medan Kristdemokraterna har tappat.

De nya opinionssiffrorna för Stockholms län, exklusive Stockholms stad, visar att Sverigedemokraterna ökat stort sen den senaste undersökningen, från 13,7

Fredrik Lindahl (SD), distriktsordf i Stockholms län. Foto: Riksdagen

procent i maj till 22,1 procent.

Tittar man däremot på siffrorna i Stockholms stad har Sverigedemokraterna inte ökat lika markant. Där har stödet ökat från 11,4 procent till 12,9.

– Min övertygelse är att det är ett väldigt målmedvetet arbete som vi har gjort. För Stockholms län är det ju så att vi har fokuserat på att skapa en legitimitet och trovärdighet, både på kommunal nivå och på regionnivå, säger Fredrik Lindahl, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms län.

Stockholm i SCB:s opinionsundersökning november 2019

Stockholms kommun:

C: 11,1 procent

L: 6,1 procent

M: 21,5 procent

KD: 3,7 procent

S: 23,9 procent

V: 12,2 procent

MP: 7,9 procent

SD: 12,9 procent

Övriga: 0,7 procent

Stockholms län exklusive Stockholms kommun:

C: 7,8 procent

L: 4,0 procent

M: 19,8 procent

KD: 6,4 procent

S: 25,1 procent

V: 6,2 procent

MP: 7,0 procent

SD: 22,1 procent

Övriga: 1,5 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.