Foto: TT

Bopriserna i Stockholm högre än i Paris

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har priset för en bostadsrätt i Stockholms innerstad fördubblats, och det är mycket ovanligt för den europeiska bostadsmarknaden.

År 2006 kostade en bostadsrätt i Stockholms innerstad i snitt 45.000 kvadratmetern, tio år senare 89.000 kronor, och under 2017 har snittpriset blivit ännu högre, skriver Svenska Dagbladet.

Den stora och snabba prisökningen är mycket ovanlig för den europeiska bostadsmarknaden skriver tidningen och jämför med andra städer i Europa som är betydligt billigare per kvadrat.  I Berlin ligger priset på 45.000 och i Paris 84.000.

LÄS OCKSÅ: Etta med fri andrahandsuthyrning gick för topp-pris

För samma pris man köper en etta i Stockholms innerstad för, kan man köpa en lägenhet på 100 kvadratmeter i Aten, Lissabon eller Marseilles.

– Det annorlunda med Stockholm är att bostadspriserna inte gick ner efter Lehman-kraschen. Det blev bara en svacka, sedan fortsatte det uppåt, säger Per-Arne Sandegren, chefsanalytiker vid Svensk mäklarstatistik till SVD.

Lehmankraschen var 2008 när bolånekrisen i USA ledde till att investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs. Krisen i USA övergick efter det till en global finanskris, men medan bostadspriserna rasade i många länder skedde inte det i Stockholm. Och därifrån har det fortsatt uppåt.

Trots att priserna fallit under 2017 så låg i juli snittpriset för bostadsrätter i centrala Stockholm på 93.498 kronor enligt mäklarstatistik.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet