Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi känner oss väldigt utsatta och isolerade” – se konstutställningen ”I väntan på beslut om rätten till ledsagning” i Husby, och hör konstnären Anne Mondotter berätta. Foto: Leonora Toplica/SVT

Synskadades vittnesmål: ”Pinsamt att bli ledsagad av morsan till första dejten”

Uppdaterad
Publicerad

För att belysa att antalet personer som beviljats ledsagning har minskat, och hur det påverkar de synskadade i deras vardag, har Synskadade konstnärers och konsthantverkares förening, SKKF, en konstutställning i Husby konsthall.

I Socialstyrelsens senaste rapport, föreslår myndigheten att en ny lag om ledsagning ska utredas. Antalet personer med synnedsättning som beviljats ledsagarservice enligt LSS har minskat kraftigt de senaste tio åren.

Unga drabbas mest

Framförallt är det de unga med synnedsättning som drabbats mest. Utredningen visar att vissa unga som tidigare fått stöd enligt LSS förflyttats och istället fått stöd i SoL medan andra inte alls fått stöd av kommunen.

I väntan på att regeringen ska ta ett beslut har SKKF en konstutställning i Husby konsthall för att belysa problemet med nekad ledsagning.

Hör den drabbade 16-åriga Erikas vittnesmål, som är en del av konstutställningen i Husby, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.