Foto: SVT

Talesperson: Sittdemonstrationen sprids till Stockholms skolor

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationen mot utvisningar till Afghanistan kommer att sprida sig till skolorna nu när höstterminen startar. De ungdomar som går i skolan kommer att fortsätta demonstrera genom att sitta på golvet i skolorna. Det säger Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige.

På tisdagen hölls en presskonferens på trappan vid Medborgarhuset där de demonstrerande ungdomarna meddelade att den så kallade sittstrejken kommer att fortsätta. Det var många som samlades i dag och sovsäckar låg utspridda vid platsen.

LÄS MER: ”Stoppa utvisningarna till döden”

Sittstrejk i centrala Stockholm

”Vi kommer att strejka i alla skolor”

Från och med den här veckan startar höstterminen i Stockholms skolor. Då kommer de ensamkommande ungdomar som ska tillbaka till skolan att sittstrejka på lektionerna, under raster och luncher, uppger nätverket Ung i Sverige.

Andra elever uppmanas visa solidaritet för ungdomarna.

– Vi uppmanar elever att hjälpa oss att stoppa utvisningar. Vi kommer att strejka i alla skolor. De elever som inte kan sitta med oss på Medborgarplatsen och som måste tillbaka till skolan kommer att sitta på golvet under lektionstid. I början kommer vi vara få, men vi kommer att få stöd av de andra eleverna, säger Fatemeh Khavari.

LÄS MER: Sittstrejkande ensamkommande attackerades

Har demonstrerat i tio dagar

Manifestationen mot utvisningar till Afghanistan har nu pågått tio dagar, och den kommer att fortsätta vid Medborgarplatsen även efter skolstarten.

– Vi har inte fått något svar från varken politikerna eller Migrationsverket. Vi kommer inte att sluta demonstrera förrän de ger svar på våra frågor och stoppar utvisningarna, säger Fatemeh Khavari.

Demonstranterna menar att Afghanistan är för osäkert, medan Migrationsverkets bedömning är att konflikten i landet inte är tillräckligt utbredd för att alla därifrån har rätt att stanna i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sittstrejk i centrala Stockholm

Mer i ämnet