Fatemeh Khavari, talesperson för Afghanska ungdomar som demonstrerar på Mynttorget i Stockholm i protest mot utvisningarna till Afghanistan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Talesperson: Vi kommer bli fler på Mynttorget

Uppdaterad
Publicerad
Polisen har ännu inte gripit någon efter attacken mot de demonstrerande afghanska ungdomarna i Stockholm på tisdagskvällen. Den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom skriver på sin sajt att de var på platsen för att protestera mot demonstrationen.

– Det är klart det att det kommer fler attacker. Vi kommer bli fler och fler som sitter här, säger Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige som arrangerar protesten.

Poliser har befunnit sig på platsen sedan attacken som inträffade vid 20-tiden på tisdagskvällen, då en bengalisk eld slängdes mot demonstrationen. Tre människor skadades lindrigt och polisen avlägsnade ett antal personer från platsen.

– Polisen sa att vi inte skulle vara oroliga men jag kände mig väldigt osäker. Det är en stor risk att sitta här med så hemska personer som attackerar, säger Fatemeh Khavari.

LÄS MER: Sittstrejkande ensamkommande attackerade

De ensamkommande ungdomarna kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan, som de menar är för farligt, och vill att myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik lämnar ett sådant besked personligen.

– Vi har tillstånd i 30 dagar men om det krävs mer kommer vi söka ett nytt. Om Ribbenvik inte kommer så går vi inte. Strejken har bara en lösning, stoppa utvisningarna till Afghanistan, säger talespersonen Fatemeh Khavari.

LÄS MER: Fler poliser på plats efter attack

Angriparna har förhörts

Polisen har inlett en förundersökning om misshandel.

– Utredningen är precis påbörjad och vi får se under dagen vad vi kan komma fram till, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen och fortsätter:

– Samtliga som vi avlägsnade utreds. De har förhörts, vilken är den åtgärden vi kan vidta när det inte finns misstanke om brott. Vi försöker nu bygga upp en skälig misstanke mot någon av de här personerna.

”Saknas konkret hot”

Polisen uppger att det saknas konkret hotbild mot demonstrationen.

– Vi konstaterar att det som hände i går var väldigt olyckligt, säger Lars Byström.

Ögonvittnen har sagt till flera medier att den attackerande gruppen genom talkörer och text på sina tröjor gjorde klart att de kommer från Nordisk ungdom, en högerextrem organisation.

Nordisk ungdom skriver också själva på sin sajt att det var de som var på plats vid Mynttorget för att protestera. Gruppen på 15–16 personer avlägsnades från platsen av polis.

– Jag har inte någon information om vilken grupp det var. Jag kan bara konstatera att det dök upp ett femtontal personer som gjorde sig skyldiga till bland annat misshandel. Det är det vi utreder nu, säger Lars Byström.

Tidigare bakom attacker

Enligt en polis som SVT talat med och som vill vara anonym berättar att det är samma grupp som attackerade paraden under Pridefestivalen i för några dagar sedan.

– Flera av männen var med och då och jag känner igen några av personer, säger polisen till SVT. 

Samma polis menar att oförutsedda händelser som den vid Mynttorget, påverkar den vanliga verksamheten.

– Det här kräver resurser som vi inte har under sommaren. Först nästa vecka börjar folk komma tillbaka, säger polisen till SVT

 I början av maj genomförde ett hundratal personer en liknande manifestation på samma plats. Även då angrep Nordisk ungdom demonstranterna, bland annat genom att kasta bengaliska eldar mot folksamlingen.

LÄS MER: ”Stoppa utvisningarna till döden”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sittstrejk i centrala Stockholm

Mer i ämnet