Oppositionsregionrådet befarar att vaccineringen av riskgrupper drar ut på tiden. Foto: Johan Nilsson/TT

Talla Alkurdi (S): Påskynda vaccinationen med mobila insatser

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk att personer med hemsjukvård eller hemtjänst inte vaccineras tillräckligt snabbt, det menar det socialdemokratiske oppositionsregionrådet Talla Alkurdi som nu föreslår mobila vaccinationsinsatser.

– Man måste vaccinera närmare brukarna, säger hon till SVT.

Första veckan i januari påbörjades vaccineringen av personer inom hemtjänst, LSS eller riskgrupper. Det finns dock vissa svårigheter med vaccineringen enligt Socialdemokraterna. Vaccinet som regionen har tillgång till kräver kylförvaring och skydd mot skakning, vilket försvårar transporten.

– Eftersom det är stötkänsligt så kan man inte springa upp och ner i trapphus med vaccinet, säger oppositionsråd Talla Alkurdi (S).

Corona i Stockholm

Hon fortsätter:

– De personer som inte kan ta sig till sin vårdcentral riskerar att inte få sitt vaccin tillräckligt snabbt.

Förslaget: Utred möjligheten till vaccinbussar

Under veckan har Region Stockholm infört mobila testbussar för testning av covid-19. Socialdemokraterna vill nu att regionen utreder möjligheten att på samma sätt införa mobila enheter för vaccination. På så sätt skulle boende inom samma geografiska område vaccineras snabbare.

Riskerar man inte att bussar blir ett ytterligare moment att styra upp, att det drar ut på vaccinationstakten ännu mer?

– De personer som inte kan gå till sin vårdcentral kommer inte få vaccinet, de kommer få vänta. Jag tror att alla känner att vi måste vaccinera så snabbt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet