Statsepidemiologen Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten inte för några samtal med politiker om att sätta Stockholm i karantän. Foto: TT

Tegnell: ”Inte aktuellt sätta Stockholm i karantän i nuläget”

Uppdaterad
Publicerad

I flera andra länder har man satt områden i karantän för att minska smittspridningen av coronaviruset. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell deltar Folkhäsomyndigheten inte i några sådana samtal när det gäller Stockholm.
– Man måste kunna visa att sådana lagar har en effekt och att det ska kunna vara genomförbart, säger Anders Tegnell.

Stockholmsregionen kan ha nått dag noll, det vill säga när kurvan över svårt sjuka börjar stiga mycket brant.

– Det är inte helt otroligt att det har det. Men vi behöver något eller några dygn till för att veta det, säger Anders Tegnell.

Han påpekar att det som från Region Stockholm i går kväll beskrevs som en ”storm” gäller sjukvårdens situation i Stockholm, medan det Folkhälsomyndigheten tidigare under onsdagen benämnde ”stabilt” gällde epidemin i landet.

– Det finns ingen diskrepans. Det kan också hända saker på fyra timmar, säger Tegnell.

”Svåröverskådliga effekter av karantän”

Enligt Anders Tegnell är det inte aktuellt att sätta Stockholm och andra storstäder i karantän.

– I Finland och andra länder där man har slutit in olika områden så har det varit små områden som varit geografiskt ordentligt avskilda. Det har inte varit en huvudstad, för effekterna av det är väldigt svåra att överskåda och det är i praktiken omöjligt, säger Anders Tegnell.

Det är enligt Anders Tegnell heller inte säkert att det skulle vara särskilt effektivt att sätta Stockholm i karantän eftersom smittan har spridits i stora delar av Sverige.

– I Sverige har vi mest spridning i storstäderna men ser spridning i alla delar av landet. Om man gör en samlad bedömning av rimligheten att stänga av storstäderna skulle effekten vara väldigt tveksam, eftersom vi har spridning i hela landet, säger Anders Tegnell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tegnell: ”Det börjar gå ganska snabbt uppåt nu” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet