Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör museidirektören om varför de vill vara i Tensta. Foto: Paulina Monzón/SVT

Tekniska museet satsar i Tensta: ”Kommer bli en succé”

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska museet fyller 100 år vid årsskiftet och för första gången ska de sätta foten utanför innerstan. En ny filial ska etableras i Tensta, meddelade museet med Stockholm stad idag.

Exakt var i Tensta verksamheten kommer att ligga är inte helt klart och färdigförhandlat kring än. Men Peter Skogh som är museidirektör på Tekniska museet, säger att det är ”close enough”. De vill jobba på snabbt och hoppas öppna våren 2025. Då ska det vara öppet alla dagar i veckan.

På förmiddagarna kommer det vara en resurs med den senaste tekniken som är öppen för skolor, efter det är det fritidsverksamhet som till exempel vetenskapsklubbar. På helgerna är det utställningar och evenemang för hela familjen.

Peter Skogh menar att museum och liknande rum inte alltid upplevs som tillgängliga för alla.

– Vi vill göra det till en naturlig del av människors liv och vardag, bygga kulturellt- och vetenskapligt kapital. Och vi hoppas att det inspirerar andra verksamheter att ta liknande kliv.

Museidirektören Peter Skogh utvecklar varför de vill etablera sig i Tensta i videon ovan.

Fylla ett naturvetenskapligt tomrum efter KTH i Kista

22 november beslutade KTH:s styrelse att flytta sitt campus i Kista till innerstan, något bland annat Stockholm Stad och boende i Järva varit negativa till.

– Jag hoppas att jag på något sätt kan påverka dem att fatta ett annat beslut. Att Tekniska museet flyttar hit kan förhoppningsvis göra att KTH blir kvar, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

Rashid Mohammed (V), som är ordförande i Järva stadsdelsnämnd, menar att det är viktigt att fler aktörer etablerar sig i området och att KTH kommer lämna ett tomrum för Järvas naturvetenskapsintresserade ungdomar.

– Jag är jätteglad att Tekniska museet kommer hit. Vi har många kunskapstörstiga ungdomar och jag är helt övertygad om att många av framtidens ingenjörer, forskare och uppfinnare finns här, säger Rashid Mohammed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.