Foto: Åke Sundvall Byggnads AB

Pixelmönstrade studentlägenheter prisas

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris går i år till Tensta Torn. Byggnaden som har 18 våningar, rymmer 243 studentlägenheter och den pixelmönstrade fasaden gör att tornet utmärker sig i området.

Priset vill uppmärksamma projekt som på bästa sätt bidragit till förskönande eller förbättring av Stockholms stadsmiljö. Och Stockholms Handelskammare skriver att Åke Sundvall Byggnads AB har en ambition att bygga hus som tillför något extra till området de befinner sig i.

– Att långsiktigt skapa ett trivsamt hus och kvarter kräver ett engagemang och en aktiv närvaro på plats vilket våra medarbetare på ett fantastiskt sätt visar, så de ska verkligen lyftas fram i sammanhanget, kommenterar Martin Sundvall, VD på Åke Sundvall Byggnads AB, priset.

Delar av juryns motivering:

”Tensta Torn går bortom signalpolitiken. Höjden är väl avvägd mot Tenstas bebyggelse och bidrar till att markera dess centrum. Arkitekten Rahel Belatchew Lerdell har med små medel gett huset en egen färgrik karaktär... Genom att våga satsa på studentbostäder i ett oprövat läge har staden blivit både vackrare och mer mångsidig.”

Tensta Torn ritades av Belatchew Arkitekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.