Hassan Zubier kritiserar svenska staten efter terrodådet i Åbo då han anser att han inte har fått den hjälp som han hade behövt efter terrorattacken. Foto: Anna Stackman/SVT

Terroroffret Hassan riktar stark kritik mot svenska staten

Uppdaterad
Publicerad

Hassan Zubier kritiserar svenska staten efter terrordådet i Åbo då han anser att han inte har fått den hjälp som han hade behövt efter terrorattacken.

– Hur vi har hanterats av Sverige är en skam, rent ut sagt en skam. Ingen har kontaktat oss, varken UD, riksdag eller regering, säger Hassan Zubier.

Han hade velat att offer för terrorismen får hjälp med att fylla i papper till försäkringsbolag och andra myndigheter, men även få hjälp med att kontakta en psykolog.

Terrordåd i Finland 2017

– Den hjälpen finns inte, säger han.

Det var den 18 augusti i fjol som Hassan Zubier råkade vara på plats när en kvinna höggs ihjäl på Salutorget i Åbo. Han försökte förgäves att hjälpa kvinnan då han själv blev knivhuggen i ryggen och sitter sedan den dagen i rullstol.

EU vill starta en fond

För ett år sedan kom ett nytt EU-direktiv med bestämmelser gällande terroroffers rättigheter och nu analyserar brottsoffermyndigheten vilka åtgärder som behövs. Det väntas vara färdigt i maj. Hassan Zubiers tilltro går däremot till ett annat EU intitiativ.

– EU vill starta en fond där offer för terrorismen kan söka ekonomisk ersättning och man lägger inte ansvaret på terroristen om den överlever gällande skadestånd, utan då gå staten in, det landet går in och betalar, säger Hassan Zubier.

SVT har försökt att nå statsmininstern Stefan Löfven och justitie- inrikesministern Morgan Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Finland 2017

Mer i ämnet