En 23-årig man utförde en knivattack på två olika håll i den finska staden Åbo i augusti i fjol. I dag dömdes han till livstidsfängelse för två mord och åtta mordförsök i ”terroristiskt syfte”. Foto: TT

Knivdådet i Åbo – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I dag dömdes 23-årige Abderrahman Bouanane till livstids fängelse för knivdådet i Åbo i augusti, 2017. Två personer omkom och åtta skadades i två olika attacker.

 • 18 augusti, 2017: 23-årige Abderrahman Bouanane går till attack med kniv på två olika platser i finska staden Åbo. Två kvinnor dödas och åtta skadas. Abderrahman Bouanane grips kort därefter sedan han skjutits i benet av polis.
   
 • Ytterligare fyra personer grips misstänka för att ha varit inblandade i planerandet eller genomförandet av attacken.
   
 • 19 augusti: På en presskonferens meddelar finska polisen att knivattacken utreds som ett terrorattentat. Polisen uppger att dådet verkar planerat och att mannen verkar ha riktat in sig på kvinnor.
   
 • 20 augusti: Abderrahman Bouanane begärs häktad den.
   
 • 21 augusti: Efter initiala förhör med Abderrahman Bouanane framgår det att 23-åringen fått avslag på sin asylansökan. Polisen begär att övriga fyra anhållna män ska häktas.
   
 • 22-23 augusti: Enligt Migrationsverket har en av de misstänkta för dådet sökt uppehållstillstånd i Sverige men fått nej. Mannen ska ha levt som gatubarn i fyra år och på ett HVB-hem i Västerbotten. En annan misstänkt ska ha bott i Småland och Västerbotten.
   
 • 26 augusti: Polisen släpper en misstänkt i Åbo-utredningen 26 augusti. Den 29:e augusti släpps ytterligare två.
   
 • 7 september: Polisen avfärdar sin teori om att kvinnor ska ha varit målet för knivattacken. Istället ska han ha haft två alternativa mål, där majoriteten av offren var män.
   
 • 15 juni, 2018: Abderrahman Bouanane döms till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i ”terroristiskt syfte”. Han blir därmed den första i Finlands historia som döms för terrorbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattacken i Åbo

Mer i ämnet