Abderrahman Bouanane, 23, döms till livstids fängelse för terroristbrott. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

23-årig man döms till livstids fängelse för knivdådet i Åbo

Uppdaterad
Publicerad

Abderrahman Bouanane döms i Finland till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök ”i terroristiskt syfte” för knivdådet i finska Åbo i augusti 2017, enligt svenska Yle. Han blir därmed den första någonsin att dömas för terrorbrott i landet.

Enligt rätten har gärningarna varit synnerligen råa och grymma, skriver Hufvudstadsbladet.

Domen innebär att Abderrahman Bouanane är den första att dömas för terrorbrott i Finlands historia.

Enligt tingsrätten var det Bouananes avsikt att genom sina knivdåd injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, vilket är ett kriterium för terroristbrott. Han har bland annat hoppats på att terrororganisationen Islamiska staten (IS) skulle ta på sig hans dåd.

Attack genomfört på rått och grymt sätt

Tingsrätten understryker att Bouananes knivattack var planlagd och skriver att han genomfört den på ett synnerligen rått och grymt sätt. Man fäster uppmärksamhet vid att Bouananes telefon innehållit bilder från avrättningar och IS-relaterat material.

Dessutom tog gärningsmannen med sig två knivar när han gick ut från en lägenhet i området S:t Karins och tog sig till Åbo centrum.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.

Fredagen den 18 augusti knivhögg Abderrahman Bouanane tio personer i Åbo centrum. Två kvinnor dog av sina skador. Polisen stoppade mannen genom att skjuta honom i benet.

Rättegången inleddes måndagen den 9 april i Egentliga Finlands tingsrätt. Av säkerhetsskäl arrangerades rättegången i Åbo fängelse. Rättegången avslutades med pläderingar den 15 maj.

Åklagaren yrkade på att Abderrahman Bouanane döms för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Försvaret bestred terroranklagelserna och ansåg att den misstänkte mannen gjort sig skyldig till två dråp och åtta dråpförsök.

Abderrahman Bouanane egen berättelse har varierat under förundersökningen och rättegången. Han har bland annat sagt att han uppfattar sig själv som terrororganisationen Islamiska Statens (IS) krigare och att han för ett krig mot kvinnor och demokrati. Å andra sidan har han påstått att han inte kommer ihåg händelseförloppet i sin helhet.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattacken i Åbo

Mer i ämnet