Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boken ”Bildliche Darstellung der k.k. Oesterreichischen Armee” av Papin har tillhört Karl XV men hur kom den tillbaka Kungliga biblioteket? Ser mer i videon. Foto: SVT

Stulna böcker tillbaka till Kungliga biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Mellan åren 1995 till 2004 stals 62 värdefulla böcker från Kungliga biblioteket, KB. Nu är ytterligare tio av böckerna tillbaka genom en donation.

– Det är roligt att alla är i gott skick, säger Karin Grönwall, riksbibliotekarie.

De tio böckerna som nu hittat tillbaka Kungliga biblioteket anses vara mycket värdefulla för det Svenska kulturarvet.

– Jag lockade med pengar sen har jag börjat tigga tillbaka boken, säger Tomas Söderblom som donerat böckerna till Kungliga biblioteket.

Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek och bevarar nästan allt som publiceras i Sverige. Samlingarna sträcker sig mer än tusen år tillbaka.

Boktjuven, den så kallade KB-mannen, var en anställd chef som erkände stölderna  och senare begick självmord. Tidigare har sju av böckerna återlämnats och idag är 45 böcker fortfarande försvunna.

Så avslöjar KB att böckerna tillhör biblioteket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boktjuven tog bort märkning som visade att de stulna böckerna tillhörde Kungliga biblioteket. Hör hur KB gör för att verifiera att det är deras böcker. Foto: Tommy Bergman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.