Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi har grävt i SVT- arkivet. Se Muskö örlogsbas som avvecklades år 2005 men som i september 2019 invigdes igen – samma dag som basen fyllde 50 år. Foto: SVT arkivbilder

Tog sig in och filmade militärbasen på Muskö – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Två män tog sig in på Musköbasen och filmade och fotograferade delar av anläggningen.

De hävdar att de trodde att marinbasen var inaktiv – men den förklaringen köper inte tingsrätten och dömer dem till ett år och fyra månaders fängelse.

Männen greps i december 2018 efter det att en skyddsvakt upptäckt dem inne på Försvarsmaktens marinbas på Muskö söder om Stockholm. Det visade sig att de varit inne vid två tillfällen och tagit 78 videoklipp och 88 fotografier första natten och 54 videoklipp och 20 fotografier den andra.

Södertörns tingsrätt dömde under onsdagen männen till ett år och fyra månaders fängelse vardera för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att de ”hemliga uppgifter som de tilltalade tagit befattning med rört förhållanden av stor betydelse för Sveriges säkerhet” och att filmerna och bilderna ”i huvudsak avbildat de underjordiska och mest skyddsvärda delarna av skyddsobjektet Musköbasen”.

Inget tyder på att männen hade avsikt att gå främmande makt tillhanda med materialet.

”Aktiv jävla ubåtsbas”

Männen, som är i 35-årsåldern och från Belgien respektive Storbritannien, har nekat till de brott de anklagats för. De har hävdat att de är intresserade av så kallad urban exploration, vilket innebär att man tar sig in i stängda eller övergivna miljöer trots att det kan vara otillåtet. De hade uppfattningen att det inte pågick någon militär verksamhet på basen och säger också att de inte förstod vad ett skyddsobjekt är.

Tingsrätten pekar dock på omständigheter som motsäger detta. Mest besvärande anser rätten att uttalanden som männen gjort i olika filmsekvenser är, bland annat säger en att de ”ska till ett ställe som heter Muskö, och i Muskö finns det en jättestor underjordisk ubåtsbas som kanske eller kanske inte kryllar av soldater”. I ett annat klipp frågar sig en av dem ”vad håller vi på med... en aktiv jävla ubåtsbas”. Detta ger enligt tingsrätten starkt stöd för slutsatsen att männen faktiskt visste om att det pågick militär verksamhet.

”I samma riktning talar uttalanden från ett filmklipp där de tilltalade före det första intrånget kom överens om vad de skulle säga om de skulle bli upptäckta; nämligen i huvudsak samma saker som de gjort gällande i detta mål”.

”Felaktig på flera plan”

Advokat Lars Hurtig, som företräder belgaren, anser att domen är ”felaktig på flera plan”. Bland annat vänder han sig emot hur rätten bedömt männens uppsåt till att de fotat något som är hemligt.

– Det man säger är att det som filmats kanske inte är hemligt i sig, men mängden filmer och bilder gör att man genom något man kallar aggregation kommer fram till att materialet sammantaget utgör en hemlighet, säger Hurtig, som kallar detta en ”knepig konstruktion”.

– Den som tar de här bilderna och filmerna ska sedan förstå att ”nu fotar jag något som inte är hemligt, men om jag fotar det ett visst antal gånger så blir det hemligt”. Det kan ju ingen människa fatta, säger Lars Hurtig.

Överklagan troligt

Båda männen kan komma att överklaga, uppger deras advokater.

– Vi är jättemissnöjda med domen och delar inte de slutsatser som tingsrätten dragit i stora delar, säger den brittiske mannens advokat Rodney Humphreys.

Åklagaren Mats Ljungqvist hade yrkat på två års fängelse och ska överväga en överklagan av påföljden.

– Det här är en utomordentligt allvarlig gärning och fråga om ett stort antal filmer och bilder som sammantaget utgör ett allvarligt, betydande men för rikets säkerhet. Det är viktigt att tingsrätten markerat mot det genom att utdöma ett längre fängelsestraff, men om det är tillräckligt är frågan, säger han.

De två männen, från Storbritannien och Belgien, greps på Musköbasen i december 2018. Skyddsvakten upptäckte inkräktarna och avlossade varningsskott i samband med att de omhändertogs. Foto: TT/Google Maps

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta: Musköbasen

Muskö örlogsbas ligger i Haninge kommun söder om Stockholm och invigdes den 30 september 1969.

800 000 kilo dynamit användes för att spränga ut berget och skapa en underjordisk anläggning lika stor som Gamla stan. Här inrymdes förutom tre dockor också verkstäder, sjukhus, kök och matsal som kunde servera 2 000 portioner åt gången.

Regeringen beslutade 2004 att marinen bara skulle ha en marinbas, i Karlskrona, och därför började basen på Muskö avvecklas 2005. Trots det fanns Försvarsmakten kvar med viss verksamhet på Musköbasen även efter det.

2017 togs nya beslut inom Försvarsmakten, som innebär att marinstaben återigen utökat sin verksamhet på Muskö. Samma dag som basen fyllde 50 år, den 30 september 2019, invigdes den nya marinstaben på Muskö.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.