Två utländska män misstänks ha försökt göra intrång på örlogsbasen Muskö. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tog sig in på Musköbasen – två män åtalas

Publicerad

Stängslen var försedda med taggtråd, skyltar med orden ”stopp” och ”skyddsobjekt” och bilder på överkryssade kameror.

Det stoppade inte männen från att ta sig in och filma på Musköbasen. Ett men för rikets säkerhet eller ett vanligt olaga intrång? Det ska domstol avgöra.

När en skyddsvakt efter midnatt den 2 december 2018 går sin rond på Musköbasen ser han två personer som springer bort från honom. De stannar inte när han skriker att han har ett vapen. Först när han avfyrar ett varningsskott lägger sig de två personerna ner på marken, och kan gripas.

Det visar sig vara två män, en nu 34-årig man från Storbritannien och en 33-åring från Belgien. Och detta var inte första gången de var inne på området. Även natten innan, mellan den 30 november och 1 december, har männen varit inne på Musköbasen. När utredare går igenom deras kameror, datorer, hårddiskar och minneskort visar det sig att männen tagit 78 filmer och 88 fotografier den första natten, och 54 videofilmer och 20 foton den andra.

Rikets säkerhet

I mars åtalades de för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Att det är fråga om grovt brott gällande befattningen med hemliga uppgifter har att göra med bedömningen att filmandet och fotandet varit till men för rikets säkerhet.

– Exakt hur stort det menet är, det är jag inte beredd att kommentera. Men rent allmänt kan man säga att Musköbasen som sådan är ett skyddsobjekt, som har bedömts ha mycket högt skyddsvärde, och mycket stor betydelse för Försvarsmakten, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström, som kommer att yrka på ett fängelsestraff för männen.

”Häftigt att se”

Männen förnekar att de begått något av brotten uppsåtligen. De förklarar det hela med att de länge varit intresserade av det som kallas urban exploration, alltså att man tar sig in i stängda eller övergivna miljöer, trots att det kan vara otillåtet. Ofta dokumenterar man sina besök, och delar sedan materialet med likasinnade.

I förhören uppger männen att de inför besöket i Sverige sett dokumentärer och läst artiklar på nätet som fick dem att tro att militärbasen inte längre var aktiv. Båda säger att de lockades till just Muskö eftersom miljön liknade en Bond-film.

– Muskö är en underjordisk militärinstallation i James Bond-stil som skulle vara häftig att se, säger 34-åringen.

”Kan infiltreras”

Men det fanns faktiskt militär verksamhet vid Musköbasen vid tiden för intrånget. Frågan som Södertörns tingsrätt framöver kommer att få ta ställning till blir om männen med uppsåt gått in på en aktiv militärbas, eller om de inte insåg vad de gjorde.

– Hur det här ska rubriceras, det är där striden kommer att stå. Åklagaren påstår det allvarligaste man skulle kunna vrida det här till, så nära spioneri man kan komma, medan jag tycker att det borde vara ganska uppenbart för var och en att det rör sig om ett vanligt olaga intrång, säger 33-åringens försvarare Lars Hurtig.

Ingenting i utredningen tyder på att männen agerat som de gjort för att ”gå annan makt tillhanda”, enligt åklagaren. Men sådana risker kan finnas ändå i förlängningen, säger Hans-Jörgen Hanström:

– Man vet inte var alla dessa bilder och filmer skulle ta vägen, och alla de kunskaper de erhållit enbart genom att iaktta och kartlägga hur det ser ut därinne. De kan ju själva bli infiltrerade, de kan på något sätt bli kontaktade. De kanske, utan att veta det, är kontaktade redan.

Fakta: Musköbasen

Muskö örlogsbas ligger i Haninge kommun söder om Stockholm, och invigdes den 30 september 1969.

800 000 kilo dynamit användes för att spränga ut berget och skapa en underjordisk anläggning lika stor som Gamla stan. Här inrymdes förutom tre dockkor också verkstäder, sjukhus, kök och matsal som kunde servera 2 000 portioner åt gången.

Regeringen beslutade 2004 att marinen bara skulle ha en marinbas, i Karlskrona, och därför började basen på Muskö avvecklas 2005. Trots det fanns Försvarsmakten kvar med viss verksamhet på Musköbasen även efter det.

2017 togs nya beslut inom Försvarsmakten, som innebär att marinstaben återigen utökat sin verksamhet på Muskö. Samma dag som basen fyllde 50 år, den 30 september 2019, invigdes den nya marinstaben på Muskö.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.