Tre nazister gripna för knivöverfall

Uppdaterad
Publicerad

Tre medlemmar ur nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, har gripits misstänkta för att ha knivhuggit Fidel Ogu i magen. Överfallet skedde vid Hökarängens tunnelbanestation.

Fidel Ogu från Nigeria var på besök i Sverige när han i början av december 2013 oprovocerat blev knivhuggen. Misstankar fanns mot tre män ur Svenska motståndsrörelsen, men fallet lades tillfälligt ned.

I går morse greps de tre männen och de har nu anhållits.

Mordförsöket på Fidel Ogu

– De tre är misstänkta för mordförsök, och de har samtliga meddelats denna misstanke, säger Manne Jönsson, chef för kriminalenheten vid Söderortspolisen, till SVT.

Enligt polisen är tre av de fyra män som attackerade Ogu medlemmar i SMR.

Hade attackerat tidigare

– Jag sprang så snabbt jag kunde. De jagade mig. De ville hugga mig mer. Jag blödde så mycket, och jag blev kall, jag kunde inte andas, sade Fidel Ogu till SVT:s Uppdrag granskning, som berättade om fallet i våras.

Det var i början av december 2013 som Fidel Ogu gick av tunnelbanan i Hökarängen. Nere på torget mötte han fyra män. Det han inte visste då var att de redan hade attackerat en svart man samma kväll, en man som lyckades fly.

– Det var så allvarligt och doktorn sa att jag hade tur som är i livet idag. Jag vill verkligen veta varför de högg ner en kille sådär. Jag var bara på väg hem som vanligt. Men eftersom jag stannade och ville höra vad de sa, blev jag nerhuggen, sade Fidel Ogu i Uppdrag granskning.

– Jag blödde och jag höll mig för magen. De jagade mig till en viss punkt. Sen stannade de, berättade han.

Skrek ”Sieg heil”

Strax efter överfallet lämnade nazisterna lugnt brottsplatsen till fots, det syns på övervakningskamerabilder.

Det fanns flera vittnen runt torget som såg nazisterna. De berättar att en i gruppen bar kniv och att de skrek ”Sieg heil”. Det var dock ingen som såg själva hugget. Det har hitills lett till att man inte lyckats bevisa vem som utdelat hugget.

Till en början kunde de fyra männen inte med säkerhet identifieras trots att de filmats av övervakningskameror. Men en vecka senare grep polisen flera av nazisterna som gick till attack i mot demonstrationen i Kärrtorp senare i december 2013 och upptäckte då att tre av männen som överföll Fidel Ogu i Hökarängen fanns bland dem, och att de tillhör Svenska motståndsrörelsen.

Mordförsök

De tre anhållna är misstänkta för mordförsök och var på plats i Kärrtorp. Männen har förhörts och fler förhör ska hållas.

– De har inte givit några kommentarer än, säger Jesper Rundeberg vid Söderortspolisen.

En häktningsframställan ska ha lämnats in av åklagaren senast på torsdag klockan 12.

17-åring

En av de anhållna är en 17-åring som har koppling till Svenska motståndsrörelsen och som dömts för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med attacken mot demonstrationen i Kärrtorp. De två andra är män i 20-årsåldern.

De tre har varit misstänkta för överfallet tidigare, men då lades utredningen ned.

Samma åklagare som hanterar Kärrtorpsattacken, där fler åtal är på gång, har hand om knivöverfallet.

Svenska motståndsrörelsen

  • Nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) räknas till vit makt-miljön. De bedöms vilja införa ”ett nationellt och totalitärt styre genom revolution”.
  • Rörelsen beskriver ofta sitt eget krig mot demokratin som ett slags självförsvar. De anser att våld är ett nödvändigt medel, även om det inte alltid sägs rakt ut.
  • Organisationen är strikt hierarkisk och sluten, med tydliga militära influenser.
  • De som är med i SMR har olika status beroende på engagemang: medlem, aktivist eller anhängare.

Källa: Rapporten ”Våldsam politisk extremism” av Brå och Säpo. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsöket på Fidel Ogu

Mer i ämnet