Hör Annelie Manberger berätta om hur det är att vara familjehem. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Trebarnsfamilj i Österåker öppnar sitt hem för utsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

Trots tre egna barn har Annelie Manberger och hennes man valt att ta emot två ytterligare barn som behöver stöd.

Det var Annelie Manbergers egen tuffa uppväxt som tidigt väckte tanken på att stötta andra utsatta barn. Nu har familjen utanför Åkersberga varit jourhem och familjehem i många år.

– Vi har haft närmare 30 barn hos oss genom åren. Det kan vara allt från små barn till snart vuxna tonåringar, så uppdragen är väldigt olika, säger Annelie Manberger.

Stort behov av familjehem i länet

Behovet av jourhem och familjehem är stort i Österåkers kommun såväl som i många av Stockholms kommuner. I dagsläget väntar tio barn och ungdomar i Österåker på att placeras i permanenta familjehem.

– En del av dem är jourplacerade och en del ska placeras från sina hem. Vi har jobbat för att rekrytera nya familjehem så att alla de här barnen ska kunna placeras innan sommaren, säger Pauline Gröholt, enhetschef för familjehemsvården i Österåkers kommun.

Svårare med hembesök

Den omfattande rekryteringsprocessen är en anledning till att placeringar kan dröja. Coronapandemin har försvårat processen ytterligare.

– Vi gör en gedigen utredning innan vi godkänner familjer. Vi gör djupintervjuer, hembesök och har samtal med barnen. Nu har vi fått jobba upp ett digitalt sätt att arbeta. Men vi gör alltid hembesök innan vi placerar ett barn, säger Pauline Gröholt.

Familjehem och jourhem

Familjehem är vanliga familjer som tar hand om barn och unga som inte kan bo hos sina föräldrar. Du kan bo i villa på landet eller lägenhet mitt i stan, vara gift, sambo eller ensamstående, ha egna barn eller inga barn. Det som krävs är en trygg livssituation, tid och engagemang för att ta hand om någon annans barn.

Jourhem innebär att man tar emot ett barn eller en ung person under en begränsad tid, ofta i väntan på familjehem. Jourhem tar emot barn i ett akut läge och barnet kan flytta in bara med några timmars varsel. Under tiden barnet bor i jourhem utreder socialtjänsten barnets behov och situation.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.