Paulina Vidal, familjehemssekreterare på Södertälje kommun

Svårare att hitta familjehem i Södertälje under coronatider

Uppdaterad
Publicerad

I en enkät som skickades till Stockholms kommuner uppgav flera av kommunerna att de har svårigheter med att hitta familjehem. En del kommuner uppgav dessutom att det kan ha försvårats ytterligare på grund av coronapandemin. I Södertälje ser man förlängda rekryteringstider. Det har blivit svårare att besöka familjer, men också att göra marknadsföring, vilket kommunen lyckades locka fler familjer genom förra året.

Hör Paulina Vidal, familjehemssekreterare berätta mer om utmaningarna socialtjänsten i Södertälje möter under coronapandemin.

Så många barn i Stockholm väntar just nu på familjehemsplacering

Botkyrka – 14

Danderyd – 0

Haninge – 26

Järfälla – 0

Lidingö – 0

Nacka – 7

Nynäshamn – 6

Salem – 3

Solna – 3

Sundbyberg – 15

Södertälje – 20

Tyresö – 1

Täby – 0

Upplands-Bro – 1

Vallentuna – 7

Vaxholm – 0

Österåker – 10

Spånga-Tensta – 9

Södermalm – 3

Källa: Kommunerna och stadsdelarna

Resterande kommuner och stadsdelar har ännu inte besvarat SVT:s enkät.

Familjehem och jourhem

Familjehem är vanliga familjer som tar hand om barn och unga som inte kan bo hos sina föräldrar. Du kan bo i villa på landet eller lägenhet mitt i stan, vara gift, sambo eller ensamstående, ha egna barn eller inga barn. Det som krävs är en trygg livssituation, tid och engagemang för att ta hand om någon annans barn.

Jourhem innebär att man tar emot ett barn eller en ung person under en begränsad tid, ofta i väntan på familjehem. Jourhem tar emot barn i ett akut läge och barnet kan flytta in bara med några timmars varsel. Under tiden barnet bor i jourhem utreder socialtjänsten barnets behov och situation.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på familjehem

Mer i ämnet