Foto: SVT

Hit går oroliga föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Familjehemsföräldrar har till viss del helt andra frågor att tampas med än andra föräldrar.

För familjehemsföräldrar är behovet av att prata med andra i samma situation stort. Det har gjort att några familjer utanför Sala skapat en öppen förskola för familjer med placerade barn.

Även om barnen har jobbiga upplevelser med sig som ofta satt djupa spår är det inte i första hand svårigheter med barnen föräldrarna behöver ventilera.

Bristen på familjehem

I stället handlar det om socialtjänsten, där det är vanligt att handläggare slutar och man tvingas starta upp med en ny person. Det kan också handla om umgängesrätten, när missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar ska träffa barnen, och den återkommande oron för att den biologiska föräldern plötsligt ska vilja ta hem sina barn igen.

– Har man ett jobbigt problem har oftast någon annan varit med om samma sak och bara det att man kan prata av sig med någon som faktiskt förstår vad det handlar om, säger Malena Andersson ordförande i Västmanlands familjehemsförening och själv fosterförälder. 

– Vi ser ju att behovet är stort framför allt bland de som har sin första placering. Man har mycket frågor om umgänge till exempel – hur det ska gå till, hur barnen reagerar och så vidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på familjehem

Mer i ämnet