Barnen i kläm när konkurrensen hårdnar om familjehem

Uppdaterad
Publicerad

Mer samarbete och mindre konkurrens mellan länets kommuner skulle lösa situationen för de barn som väntar på en placering.

– Jag känner familjer som vill bli familjehem men inte får någon placering, då har man anmält sig i bara en kommun. Men även om exempelvis Sala just det här året inte har ett barn som matchar kanske Västerås eller Enköping har det, säger Malena Andersson som är ordförande för FACO Västmanland.

Hon skulle vilja se en gemensam familjehemsbank för alla länets kommuner istället för att de som idag konkurrerar om familjerna.

Bristen på familjehem

Familjehem hyrs ut

Västerås kommun söker och tar in hem inom 10 mils radie. Likadant gör andra. Dessutom finns en rad företag som knyter familjehem till sig för att sen i sin tur hyra ut dem till kommunerna – som då får betala mer.

– Vi är ju en konkurrensutsatt bransch och det innebär att en familj vi jobbat med eller inte hittat ett uppdrag till kan gå till en annan kommun, säger Jenny Storm vid familjehemsenheten i Västerås.

Många barn i kö

Enligt Västmanlands kommuner och landsting, VKL, händer det att kommuner tipsar varandra om familjer.

– Men det är klart att en kommun med lång kö av barn är inte lika benägen att ge bort sina familjehem, säger Katja Kamila som är projektledare hos VKL.

– Jag tror inte man skulle få bort kön, för nu är det ett jättetryck efter familjehem och det är jättemånga barn som sitter i jourhem och väntar, men mera samarbete det är jag helt övertygad om att kommunerna skulle tjäna på, säger Malena Andersson som är ordförande för FACO Västmanland.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på familjehem

Mer i ämnet