Foto: SVT/TT

Positiva betygstrenden bruten – färre godkändes i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Enligt årets preliminära skolresultat för niorna i Stockholms skolor blev det inte så illa som befarat.- Vi kände oro för elevresultaten när frånvaro bland elever och lärare var stor på grund av pandemin. Som tur var lyckades skolorna kompensera det i slutet av terminen, säger Lee Orberson, grundskoledirektör i Stockholms stad.

Drygt nio av tio elever som gick ut grundskolan i år är behöriga till ett nationellt gymnasieprogram. Det visar den första sammanställningen av skolresultaten för vårterminen 2020 i Stockholms stad.

– Jag känner mig oerhört stolt över skolornas arbete och hur de hanterat den mycket svåra situationen som rådde i våras under pandemin, säger Lee Orberson.

Liten minskning av meritvärdet

Tre år i rad har det varit en positiv betygstrend och niornas genomsnittliga slutbetyg i Stockholms stads kommunala grundskolor har ökat. Men i år backar genomsnittet, om än marginellt, till 248,7 i meritvärde från 250 i fjol.

– Min bedömning är att vi bibehåller samma nivåer som tidigare år och det tyder på att vi har en stabil verksamhet i grunden, säger Lee Orberson.

Satsade på elever i årskurs 9

Förklaringen till att det inte blev en större dipp i och med pandemin tror Lee Orberson berodde på att skolorna tidigt gjorde en prioritering att säkerställa niornas gymnasiebehörighet.

– Givetvis kan enskilda individer drabbats hårt. Men skolorna har satt in extra stöd och under sommaren finns möjlighet att gå sommarskola, säger han.

Preliminärt skolresultat på Stockholms stads skolor med totalt 6242 avgångselever i årskurs nio:

Meritvärdet för 17 ämnen: 248,7 poäng (250 poäng*)

Andel godkända i alla ämnen: 80,1% (80,5%)

Andel behöriga till nationellt program: 87,3% (87,4%)

Totalt 6242 elever gick ut nian i Stockholm Stads grundskolor under 2020.

Källa: Utbildningsförvaltningen Stockholm stad

*Förra årets resultat inom parentes

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.