Foto: TT/SVT

Trots nya uppgifter – hovrätten fastställer fängelsedom efter knivattack på Medborgarplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer nu fängelsedomen mot den man som i tingsrätten dömdes för knivattacken mot polismannen Ted Eriksson. Trots nya uppgifter om att mannen är 25 år och inte 18. Däremot höjer hovrätten skadeståndet till Ted Eriksson.

– Den nya bevisningen skulle bli värdelös eftersom att ingen överklagat frågan om strängare straff, säger hovrättsrådet Niklas Wågnert till SVT Nyheter Stockholm.

Hovrättens dom skulle ha kommit redan förra veckan men fick skjutas upp efter att nya uppgifter i Expressen gjorde gällande att den dömde mannen är 25 år och inte 18. Att han bedömdes vara 18 år vid tingsrättens dom ledde till fem års fängelse och livstids utvisning. Hade han bedömts vara 25 år hade straffet kunnat bli det dubbla. Hovrätten fastställde nu domen förutom skadeståndet till Ted Eriksson, som de höjer till 125 000 kronor.

De nya åldersuppgifterna gjorde att Ted Erikssons målsägandebiträde, Clea Sangborn, begärde att förhandlingen skulle förlängas men i fredags avslog Svea hovrätt hennes begäran och idag fastställer man alltså Stockholms tingsrätts dom.

– Regelverket ser ut så att det är parterna som disponerar över vilken fråga som hovrätten ska pröva. Om åklagaren är missnöjd med tingsrättens dom och vill ha ett längre fängelsestraff så får han eller hon överklaga och lika del har målsägande rätt att överklaga den. Det är först då som hovrätten har möjlighet att över huvudtaget pröva frågan, säger Niklas Wågnert, hovrättsråd.

Juridiken sätter stopp

Trots de nya uppgifterna om mannens ålder hade Svea hovrätt alltså inte kunnat utdöma ett högre straff eftersom det endast var försvarssidan som överklagat domen.

– Eftersom frågan om ett strängare straff inte var uppe i hovrättens prövning, eftersom ingen hade klagat på den saken, så skulle den nya bevisningen bli värdelös, säger Niclas Wågnert.

I hovrättens dom har de resonerat om just detta och där står:

”Varken åklagaren eller målsäganden har överklagat tingsrättens dom. Det innebär att hovrätten inte kan bestämma ett längre fängesestraff än vad tingsrätten har kommit fram till ” .

och:

”Den utredning som Ted Eriksson, efter huvudförhandlingen här, har begärt att få lägga fram skulle uppenbart bli utan verkan eftersom hovrätten inte kan döma till ett längre fängelsestraff än de fem år som tingsrätten bestämt. Ted Erikssons bevisning ska därför avvisas.”

– Hur det ska vara i framtiden får vi se, det finns en utredning som lämnades in så sent som i maj, som tar sikte på ungefär den här situationen. Med en sådan lagstiftning skulle det varit möjligt efter en tingsrättsdom, trots att åklagaren inte hade klagat, när det kommer fram ny utredning om den tilltalades ålder, att pröva frågan om ett strängare straff, säger Niclas Wågnert.

Gick till attack på Södermalm

Det var i slutet av mars som en man dömdes för knivattacken mot polismannen Ted Eriksson i Björns trädgård på Södermalm i slutet av augusti förra året. Gärningsmannen hävdade att han var 17 år vid gärningstillfället men under polisutredningen kom det fram att mannen var över 18 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.