Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) visar trygghetskartans funktioner – men att kartan delvis utgår från polisens händelserapporter möter kritik.

Trygghetskarta ska vässa Stockholms stads arbete mot otrygghet

Uppdaterad
Publicerad

Den grönblå majoriteten i Stockholm har klubbat ett nytt trygghetsprogram med målet att otryggheten i staden ska halveras till 2025. För att nå dit har staden utvecklat en interaktiv karta över upplevd otrygghet och brottslighet.

På kartan visas bland annat anmälda brott, händelserapporter från polisen, bränder och data från stadens egna trygghetsundersökningar. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger att kartan är unik i sitt slag.

Den totala notan för Stockholms stads trygghetsarbete i år är 360 miljoner kronor.

I videon får ni även höra Anna Nygård, Rinkebybo och redaktör för webbtidningen Nyhetsbyrån Järva som menar att trygghetskartan kan ge en skev bild av verkligheten.

  • Trygghetsskapande investeringar i utemiljö och belysning.
  • Städning och klottersanering.
  • Samverkansöverenskommelse med polisen som beskriver målsättningar, prioriteringar och skapar gemensam struktur för samarbetet både centralt och lokalt.
  • Samarbete för ökad trygghet med fastighetsägare, näringsidkare, civilsamhälle och andra aktörer för att utveckla attraktiva och trygga stadsdelar.
  • Ordningsvakter och väktare som ska utgöra ett komplement till polisens närvaro.
  • Kamerabevakning på strategiska platser som ska avskräcka från brott och ge bättre bevisföring.

Källa: start.stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.