Tusentals protester mot Nobel Center

Uppdaterad
Publicerad

Igår presenterades det vinnande arkitektförslaget. Idag växer motståndet mot det stora bygget mitt i stan.

”Öppet och välkomnande” motiverade Nobelstiftelsen sitt val igår. Centret som ska rymma utställningar, konferenser och samlingslokaler är ritat som ett högt hus med fasad av mässing och glas och ska börja byggas redan nästa år, enligt planerna.

Men Nobelstiftelsens stolthet väcker både bestörtning och motstånd.

Turerna kring Nobelcenter

Främmande

-Byggnaden är främmande för den här miljön, den skymmer nationalmuseum och förstör för sjöfarten, säger Matti Shevchenko Sandin från nätverket Bevara Blasieholmen.

-Vi anser dessutom att det är viktigt att bevara de gamla kulturbyggnaderna på platsen, tullhuset från 1876 och intilliggande gamla hus. Arkitekterna framställer det som att det här är en död tomt som ska få nytt liv, men det är en i högsta grad levande plats idag som kan utvecklas med fiskmarknad och upprustning av de värdefulla gamla husen, fortsätter Matti Shevchenko Sandin.

Protestlista

Nätverket Bevara Blasieholmen växer snabbt. Hittills har 6 000 personer skrivit under nätverkets protestlista mot Nobel Center.

-Vi är inte emot ett nobelcentrum, men det är fel plats. Det här är den maritima kulturens vagga, och här är fortfarande en sprudlande maritim verksamhet, säger Hans-Christer Edborg från nätverket.

Splittrad politik

Motståndet finns också i stadshuset – alliansen är splittrad i frågan. Medan Sten Nordin stod vid Nobelstiftelsens sida när byggplanerna presenterades igår så har flera framträdande folkpartister tagit avstånd från planerna idag.

-Det är många diskussioner som är viktiga och svåra att ta framgent. Men jag är övertygad om att vi hittar en lösning, säger Lotta Edholm (FP), skolborgarråd, och fortsätter:

-Vi måste vara varsamma med den miljö vi faktiskt har. Jag tycker det är ett problem att arkitekter har svårt att se gamla miljöer som en tillgång, de ser dem många gånger som ett problem och det tycker jag är synd.

ABC har sökt moderata finansborgarrådet Sten Nordin, men hans pressekreterare meddelade att finansborgarrådet inte hade möjlighet att kommentera Nobel Center idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet