Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åklagare yrkar på stränga straff – advokater ska ha läckt information till kriminella

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen avslutades rättegången mot de två före detta advokaterna som åtalats för flera brott och för att ha läckt polisinformation i krypterade chattar till sina klienter, bland annat i det kriminella Vårbynätverket. Åklagaren yrkar på 10 års fängelse respektive 6 års fängelse för de båda misstänkta männen.

Under rättegången i Södertörns tingsrätt har brott och mord kopplats till information som de två misstänkta ska ha skickat genom krypterade chattar. Åklagaren menar att advokaterna brutit mot yppandeförbud och att informationen hindrat polisarbete – i många fall ska det ha gjort det omöjligt att gripa brottsmisstänkta.

Båda männen åtalas för skyddande av brottsling. Den ena även för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och den andra för förberedelse av mord. De båda tidigare advokaterna nekar till brott.

Vårbynätverket

Under torsdagen beslöt domstolen att de misstänkta männen ska häktas tills dess dom faller den 12 juli – hittills har bara en av de varit frihetsberövad.

Encrochat avslöjade ”Kungen och prinsen”

De uteslutna advokaterna har i de krypterade chattarna gått under namnen ”Kungen” och ”Prinsen” och att kontakterna med de kriminella ska ha varit täta och informella enligt åtalet. Under rättegången har åklagare presenterat bevismaterial från Enchrochat som skickats mellan advokater och de två högsta ledarna i Vårbynätverket.

Männen har sedan tidigare uteslutits ur Advokatsamfundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbynätverket

Mer i ämnet