Arkivbild. Foto: TT

Ambulanserna som ersätter Värmdöhelikoptern

Publicerad

Flytten av ambulanshelikoptern från Värmdö till Norrtälje väckte starka känslor hos lokalinvånarna. Nu har två ambulanser placerats ut i södra länsdelarna för att kompensera för helikoptern.

Stockholms län får tio extra ambulanser från och med den 1 februari 2019. Men redan nu har två av ambulanserna placerats ut i Nynäshamn och på Värmdö för att kompensera för ambulanshelikoptern som flyttade till Norrtälje.

– Vi har tjuvstartat, men även de här ambulanserna kommer upphandlas, säger akutsjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg-Schött (M).

Vill lugna invånarna

Beskedet om att ambulanshelikoptern skulle flytta från södra länsdelarna till norra kom i början av september. Kritiken mot beslutet var hård, från länsbor och skärgårdsbor som oroar sig för längre väntetider och sjuktransporter, men även från politikerna i Värmdö kommun och landstinget.

– Behovet av ambulans i området har inte ökat. Men det fanns en enorm oro hos befolkningen. Därför satte vi in två ambulanser för att möta den ökade oron, säger Marie Ljungberg-Schött (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.